В понеделник премиерът Ариел Анри заяви, че ще подаде оставка

...
В понеделник премиерът Ариел Анри заяви, че ще подаде оставка
Коментари Харесай

САЩ и ООН започнаха да изтеглят служителите си от Хаити

В понеделник министър председателят Ариел Анри съобщи, че ще подаде оставка и ръководството на страната ще бъде поето от временен съвет, откакто насилието, упражнявано от авторитетни банди, ескалира и хиляди поданици на столицата бяха принудени да изоставен домовете си.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който по-рано тази седмица се срещна в Ямайка с районни водачи и представители на държавното управление и на опозицията, нощес съобщи пред кореспонденти, че чака преходният съвет да се събере през идващите няколко дни.

Карибските водачи показаха в детайли секторите, политическите партии и съюзите, които ще съставляват деветчленния съвет, само че към момента не са споделили кой ще бъде назначен в него.

Най-влиятелният водач на тайфа в Хаити Джими " Барбекю " Шеризие, който искаше да смъкна от власт Анри, обаче " отхвърля " опцията за основаване на временен съвет, заяви нощес в. " Маями хералд ". Агенция Ройтерс отбелязва, че не е съумяла да удостовери позицията на Шеризие.

Ден по-рано няколко десетки души стачкуваха против проекта за преход, като възпламениха гуми в центъра на Порт о Пренс, само че в по-голямата си част градът беше спокоен.

Миналия месец Хенри пътува до Кения, с цел да подписа договорка, с която да обезпечи единодушието на Найроби да управлява дълго отлаганата задача за сигурност и битка с бандите, които съгласно Организация на обединените нации управляват по-голямата част от столицата, показва Ройтерс.

В негово неявяване насилието ескалира и той бе блокиран в Пуерто Рико, когато подаде оставка.

Снощи Блинкън съобщи, че е получил уверения от кенийския президент Уилям Руто, че африканската страна е подготвена да управлява задачата " незабавно откакто бъде основан този нов съвет " и бъде определен краткотраен министър-председател.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР