В понеделник популярният началник на украинската армия Валерий Залужний е

...
В понеделник популярният началник на украинската армия Валерий Залужний е
Коментари Харесай

CNN: Зеленски ще обяви уволнението на украинския главнокомандващ Залужний до дни, тъй като разривът във връзка с войната се задълбочава

В понеделник известният шеф на украинската войска Валерий Залужний е бил извикан на среща при президента и му е било обявено, че е уволнен, оповестиха двама осведомени източници пред CNN, откакто седмици наред се спекулираше с напрежението сред Володимир Зеленски и неговия върховен пълководец.

Официално изказване не е направено, което значи, че Залужний към момента е на поста си към сряда вечерта, само че до края на седмицата се чака президентски декрет, съобщи един от източниците пред CNN, което би било най-голямото военно разтърсване от страна на Зеленски от началото на пълномащабната инвазия на Русия преди съвсем две години.

Слуховете за срещата и уволнението на Залужний се разнесоха из Киев в понеделник вечерта, като им придаде меродавност разривът сред президента и неговия главнокомандващ, за който се разбра, че е настъпил след неуспеха на украинската контраатака предходната година.

Твърди се, че напрежението се е повишило изключително, когато Залужний е описал войната с Русия като патова обстановка в изявление и есе за списание The Economist през ноември.

В понеделник президентският представител Сергей Никифоров съобщи пред CNN и други, че слуховете за уволнението на началника на армията не са правилни. Министерството на защитата също по този начин популяризира известие в каналите си в обществените мрежи, което гласеше: " Уважаеми публицисти, неотложен отговор до всички: Не, това не е правилно. "

А в ежедневното си вечерно послание в понеделник самият Зеленски въобще не загатва началника на армията.

Но съгласно един от източниците на дребната среща в кабинета му в понеделник, на която е участвал и министърът на защитата Рустем Умеров, президентът е декларирал, че е " взел решение да уволни главнокомандващия на въоръжените сили ". Разказът е в сходство с други известия, в това число в The Washington Post и Financial Times.

В диалога, разказан като " спокоен ", Зеленски по-късно траял да предлага на Залужний друга служба, която Залужний отказал.

След това президентът на Украйна потвърдил решението си, като декларирал, че това, че Залужний е отказал новата роля, не трансформира обстоятелството, че е отхвърлен от настоящия си пост.

В сряда Си Ен Ен се свърза с канцеларията на президента с молба за спомагателен коментар, само че не получи отговор.

Две съответни имена са обсъждани като вероятни наследници, съобщи пред CNN един от източниците - върховен боен пълководец.

Едното от тях е на актуалният началник на Дирекцията за отбранително разузнаване Кирил Буданов, 38-годишен военачалник, за който се знае, че има мощни връзки със Зеленски, и който се счита за представител на новото потомство военни водачи.

Попитан от CNN в изявление във вторник дали ще стане новият главнокомандващ на Украйна, Буданов отхвърли въпроса, като допусна, че е малко евентуално да приказва пред CNN в този миг, в случай че такова предопределение преди малко е било направено.

" Намираме се във война и всички страни употребяват всички налични средства, в това число осведомителна война ", добави началникът на военния шпионаж.

Другият любимец е Олександър Сирски, който сега е пълководец на украинските сухопътни сили, съобщи върховен боен пълководец, приказвал пред CNN.

Офисът на Сирски не е дал отговор на опита на CNN да се свърже с него.

Един от най-популярните водачи в Украйна

Въпреки неуспеха на украинската контраатака да реализира забележителен прогрес в отдръпването на съветските сили в южната и източната част на страната, Залужний остава един от най-популярните водачи в страната.

Проучване на публичното мнение, оповестено от Киевския институт по социология през декември, демонстрира, че 88% от украинците поддържат висшия военачалник. Рейтингът на утвърждение на Зеленски, въпреки и също висок, е доста по-нисък - 62%.

Допитването беше извършено, откакто разликите сред двамата водачи явно се бяха задълбочили във връзка с воденето на войната.

" Точно както през Първата международна война, ние достигнахме равнище на технологиите, което ни слага в патова обстановка ", написа Залужний в The Economist през ноември, когато стана ясно, че надълбоко разположените минни полета на Русия и големият огън на тежката артилерия значително са попречили на забележителен украински триумф в контраофанзивата.

" Най-вероятно няма да има бездънен и хубав пробив ", а вместо това равновесие от опустошителни загуби и опустошения, добави началникът на армията.

Тези мнения провокираха незабавна рецензия от страна на кабинета на президента.

" Ако аз бях в армията, последното нещо, което бих направил, е да разясня пред пресата, пред обществеността, какво се случва на фронта и какво може да се случи на фронта... тъй като тогава ще улесним работата на агресора ", съобщи тогава по украинската телевизия Игор Жовква, заместник-ръководител на президентската канцелария.

Зеленски не подлага на критика намерено Залужний, само че през декември съобщи на конференция онлайн: " Очаквам напълно съответни неща на бойното поле. Стратегията е ясна: имаме схващане за нашите дейности. Искам да видя детайлности ", заяви Ройтерс.

 

Започналата през юни контраатака на Украйна е главното ѝ изпитание да отблъсне съветските сили от териториите, които те са окупирали през 2022 година, изключително в южната част на страната. Украйна си беше сложила за цел да настъпи на юг от град Орихив към Азовско море, разделяйки силите на Русия на две и прекъсвайки сухопътния ѝ мост към Крим.

Но триумфите на Украйна бяха скромни. Силите ѝ се пробваха да настъпят от Орихив към Токмак, само че стигнаха единствено до Роботине, на малко повече от 20 км южно.

Липсата на прогрес от страна на Украйна докара до апел от страна на въоръжените ѝ сили в края на декември за голяма готовност на до половин милион нови наборни бойци. В момента настояването е импортирано в Народното събрание.

Един от бойците, с които CNN се свърза и които сега се борят към Авдеевка в източната част на страната, съобщи, че всяко решение за уволняване на Залужний е неточност.

" Той е заслужен военачалник. Нашето държавно управление желае да го смъкна, тъй като не им е доста комфортен ", сподели боецът и добави: " Изглежда, че " момчетата на Зеленски " са ни продали от дълго време ".

 

Инфо: CNN

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР