В понеделник, на 27.06.2022 г. на сайта на Министерството на

...
В понеделник, на 27.06.2022 г. на сайта на Министерството на
Коментари Харесай

Нинова пуска нови незаконни назначения в апетитни държавни бордове

В понеделник, на 27.06.2022 година на уеб страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността са оповестени Публични предложения за набиране на членове на Съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания, Национална компания индустриални зони ЕАД и БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ЗА ЕКСПОРТНО ЗАСТРАХОВАНЕ ЕАД, СОФИЯ.

На пръв взор, това звучи по едно и също време необичайно и приказва зле за управническите имения на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, тъй като " старите ” бордове са на по 3 месеца. В края на март бяха назначени новите Съвети на шефовете на държавните сдружения под опеката на Министерството на стопанската система и промишлеността. При това в прорез със Закона за обществените предприятия и правилника към него, нищо че министърът се води правист.

Бордовете бяха назначени единствено и само с протоколни решения на министъра на стопанската система и промишлеността, макар условието на закона да има извършен конкурс, като усещане вършат и самите протоколи за промяната – те не са на бланка на Министерството и явно са писани на коляно в тъмни стаички отвън него.

Сега, в опит да замажат закононарушенията си, в 12 без 5 Корнелия Нинова и нейният любимец и началник на кабинета Калоян Методиев бързат да си окопаят хората в държавните сдружения преди идването на служебното държавно управление.

Ръководителката на Българска социалистическа партия не съумя да откри време за консултациите при президента Радев, като се оправда с бюджета, по който няма думата, откогато бе импортиран в Народното събрание още на 8 юни, само че съумя да пусне в безусловно по същото време състезания за основните си държавни сдружения.

При това с рекорден 3-дневен период за подаване на документи – от 27.06. до 30.06.2022 година Какво значи това – действително ще могат да се явят единствено авансово готови от обявилите състезанието, които са знаели по-отрано, че би трябвало да имат готови документи и какво тъкмо ще се изисква от тях.

Интересно в тази ситуация е, че претендентите на Нинова, участващи в органите на ръководство и надзор даже нямат нищо общо с партията й – те са външни за Българска социалистическа партия хора, доближени на нея и на сивия кардинал от министерството и някогашен водач на младежкото Съюз на демократичните сили Калоян Методиев.

Интересно за какво това се крие даже от самите доближени на Нинова социалисти. Явно Калоян Методиев се употребява с надалеч по-голямо доверие от Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и доближените съпартийци.

Действащият сега шеф на ,Национална компания индустриални зони е небеизвестният Петков Николов – безконечният началник на Комисията за защита на конкуренцията при държавните управления на Национална движение „Симеон Втори", Тройната коалиция и ГЕРБ, който по-късно беше назначен за началник на Патентното ведомство. Човек, провокирал значително кавги с мирис на корупция.

С каква тъкмо експертиза въпросният доближен на Нинова и Калоян Методиев ръководи индустриалните паркове и притегля задгранични и локални вложители – остава неразбираемо.

Да не приказваме, че кандидатурата му не съответстваше и на законовите условия и се наложи да се заобикалят ред регламенти.

Всичко това го прави държавното управление, което се бори против статуквото, мафията и корупцията. Да имаме поради делата. Не думите.

Има и още едно отчайващо за Промяната събитие – административния потенциал, който е нулев.

В Приложение № 3 към актуалната обществена покана  за избор на членове на Съвета на шефовете на НКИЗ ЕАД, има информация за настоящото положение на предприятието, неговата тактика и цели.

Прави усещане, че данните вътре са остарели. Оставете другото, само че към този момент не съществува дъщерното на НКИЗ ЕАД сдружение -,Индустриална зона – Видин ЕАД, което е заличено сега.

Както се схваща от всичко, бързането е огромно, за сметка на професионализма, положителните нрави и нормативните разпореждания.

Може да се допусна, че в бюджета, който следва да бъда обновен, макар всичките настоящи рецесии и цени, са планувани средства за държавните сдружения, които хората на Нинова следва да продължат да усвояват даже, откакто тя към този момент не е на власт.

Целта е да вържат ръцете на едно бъдещо служебно държавно управление, които да бъде безсилно пред към този момент бетонираните с състезания Бордове на дясната ръка на Нинова – Калоян Методиев.

 

 

Радостина Тонева

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР