В понеделник Комисията за защита на потребителите ще проведе открито

...
В понеделник Комисията за защита на потребителите ще проведе открито
Коментари Харесай

Мобилните оператори вдигат цените. Какво ще направят институциите?

В понеделник Комисията за отбрана на потребителите ще организира намерено разширено съвещание по отношение на желанието на мобилните оператори да индексират цените. Това ще бъде третото нарастване за последните три години и то се натрупва комулативно. Темата още веднъж провокира разгорещени полемики и неодобрение у потребителите, тъй като те са подписали контракти с закрепена цена за избран интервал. 

Поканихме мобилните оператори да пояснят какви са претекстовете за нарастването на цената, само че получихме единствено техните мнения: 

Първи Виваком уведоми посредством СМС клиентите си, че усилва с 4.7 на 100 цената на месечния абонамент за част от главните и спомагателните услуги със сметките от февруари. Причината е инфлацията и нарасналите разноски за заплати и наеми. Няма да се трансформира цената на обществените абонаменти проекти и тези за хора с увреждания, по контракти с добитите оператори, цифрова кабелна телевизия и други.

Очаквано и другите два мобилни оператори ще усилят цените си. 

От Йетел показват, че индексират цените на мобилни услуги с размера на средногодишния Индекс на потребителските цени за предходната година – 9.5%, за дейно справяне с настоящите стопански провокации. Услугите, които няма да бъдат индексирани, включват предплатени услуги, Интернет за дома, телевизия, домакински телефон, проекти за хора със зрителни и слухови увреждания и други. 

От А1 също показват, че средногодишният показател на потребителските цени за 2023 година е 9.5%, само че прецизират, че проучват въздействието на инфлацията върху бизнеса на компанията и откакто имат подготвеност, ще уведомят клиентите си за размера на нарастването. 

Някои от потребителите на услугата към момента не знаят за нарастването, други знаят и са недоволни. " Не ни харесва, само че няма по какъв начин - всеки употребява телефон ", заключи интервюиран. 

Още през предходната седмица Габриела Руменова от онлайн платформата " Ние, потребителите " е изпратила писмо до министъра на стопанската система, до представителите на парламентарната комисия по икономическа политика и нововъведения и до премиера Николай Денков, с което тя упорства:

" Да извърнат внимание на КЗП и виновните институции да прегледат клаузата в общите условия на договорите, която разрешава индексирането на цените всяка година с публично оповестения Индекс на инфлацията. Надяваме се на съответна реакция от тяхна страна, тъй като това е трета поредна година, в която нарастват цените на мобилните услуги по този метод ". 

Тя подсети, че клиентите нямат право да се откажат от контракта на съображение индексация, без да дължат неустойки до 3 месечни такси. Според нея има неравновесие сред правата и отговорностите на двете страни. " Едната страна е по-силната - за жалост - търговецът ", сподели Руменова. По думите й клиентите нямат потребен ход, те просто са известени за нарастването. 

" В случая хората постоянно ще са губещата страна. При всички положения те ще платят по-скъпо ". 

В понеделник Комисията за отбрана на потребителите ще има намерено разширено съвещание, сподели нейният ръководител Стоил Алипиев. По думите му към комисията са постъпили тъжби, което е напълно обикновено и предстоящо. 

" При всеки опит за повишаване на цените има тъжби ". 

Алипиев означи, че потребителите могат да търсят правата си и в съда. 

Независимо какво ще решат държавните институции и мобилните оператори, за някои консуматори това ще бъде последното нарастване на цената, което могат да си разрешат да заплатят, макар че телефонът е нужда.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР