В понеделник, 21 август, за първи път от 99 години,

...
В понеделник, 21 август, за първи път от 99 години,
Коментари Харесай

Първо пълно слънчево затъмнение в САЩ от 99 години

В понеделник, 21 август, за първи път от 99 години, цялостно слънчево затъмнение ще премине над Съединени американски щати напълно, от западното до източното крайбрежие. Затова то провокира толкоз огромен интерес, съобщи Агенция Франс Прес.

При слънчево затъмнение Луната застава сред Земята и звездата ни и по този начин блокира лъчите ѝ. Диаметърът на Слънцето е 400 пъти по-голям от този на Луната, само че то е 400 пъти по-отдалечено от нас от нея. Затова от земята наподобява, че двете небесни тела са с идентичен размер.

В Аржентина и Чили гледаха пръстеновидно слънчево затъмнение през февруари (СНИМКИ/ВИДЕО)

Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В множеството случаи обаче те са над океана.

Сегашното цялостно слънчево затъмнение е извънредно, тъй като е първото над Съединени американски щати през 21-и век и първото там от 1991 година Предишното обаче можеше да бъде следено единствено от Хавай.

Над континентални щати цялостно затъмнение не е имало от 38 години, а и тогава то беше единствено над северозападната част от страната. Пълно затъмнение, което минава над цялата страна, е доста рядко.

Предишният път е било на 8 юни 1918 година Друг тип такова събитие - пръстеновидно, което минава от единия до другия бряг, имаше през 1994 година Тогава обаче Луната беше в най-отдалечената си точка от Земята и закри към 94 % от слънчевите лъчи.

Освен в случай че няма облаци, Линкълн Бийч в Орегон ще е първият континентален американски град, където ще се вижда цялостното затъмнение от 10,16 ч. локално време (17,16 ч. по Гринуич). Сянката ще премине през 14 щата, като широчината ѝ ще е към 113 км.

Най-дълго цялостното слънчево затъмнение ще продължи към Карбъндейл, Илинойс - 2 минути и 40 секунди, заяви НАСА. Явлението ще завърши в 14,48 ч. локално време (18,48 ч. по Гринуич) над Чарлстън, Южна Каролина.

Извън тази линия от 113 км, ще има отчасти слънчево затъмнение от 8,46 ч. локално време (15,46 ч. по Гринуич). То ще стартира над тихоокеанското крайбрежие и ще завърши над атлантическото.

Стотици милиони хора ще са в хвърлената от Луната сянка. Около 12 милиона живеят в регионите, където ще има цялостно слънчево затъмнение. От 1,85 милиона до 7,4 милиона души са планували пътувания, тъй че да могат да следят явлението.

Заради вълнението на феновете астрономи, очакванията на учените и внезапното повишаване на цената на хотелските стаи, ентусиазмът е огромен. Планирани са сватби, празници навън, експедиции с кану и даже Бони Тейлър ще изпее шлагера си Total Eclipse of the Heart, тъй че да бъде излъчен директно по време на затъмнението.

Тези, които няма да бъдат в регионите на затъмнението, ще могат да го гледат по интернет. НАСА планува директно предаване през целия ден на уеб страницата си. То ще бъде излъчено също на екраните на Таймс скуеър в Ню Йорк. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР