В поне едно населено място в общо 196 общини у

...
В поне едно населено място в общо 196 общини у
Коментари Харесай

Избори са! 18 областни града избират кметове на балотаж

В най-малко едно обитаемо място в общо 196 общини у нас в неделя се организира втори тур на локалния избор. В105 общини ще има избор за кмет на община. Жителите на 18 регионални града ще избират градоначалници. 441 кметства също ще дефинират новите си кметове. Балотажи ще има и в 31 региона.

Големите градове, които ще изберат управниците си за идващите четири години, са София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Шумен, Плевен, Перник, Ямбол, Добрич, Пазарджик, Силистра, Търговище, Ловеч, Разград, Сливен, Смолян и Видин.

В три от кметствата на втори тур ще се явят по трима претенденти, защото вторият и третият са получили еднакъв брой действителни гласове предходната неделя. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама претенденти получат еднакъв брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

На втория кръг от изборите в бюлетината още веднъж ще има квадратче " не поддържам никого ", което се смята за автентичен глас за гласоподавателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от претендентите, защото там определящи са единствено действителните гласове за него.

Заради другите за балотажа бюлетини от ЦИК дават следния съвет: откакто бъде подложен и вторият щемпел на бюлетината, гласоподавателят да я сгъне още веднъж и да я притисне добре, с цел да може при стартирането в изборната кутия, тя да не се разгъне.

От Дирекция „ Български документи за идентичност “ припомнят, че е основана организация за всеки жител да може да упражни правото си на глас. В обитаемоте места, където се организират избори, съответните звена „ Български документи за идентичност “ ще работят. В деня на вота те ще бъдат отворени от 8,30 до 19,30 ч. Така всеки жител, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си персонална карта, в случай че е подал заявление преди изборния ден, или при положение на изгубена такава, да подаде заявление и да получи уверение, което важи само и единствено за гласуването. Издадените удостоверения за гласоподаване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата в неделя ще бъдат разкрити 1609 секции, от които 13 преносими. Секциите са ситуирани на 283 изборни места. На територията на София ще има една общинска изборна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „ Арена Армеец “. Освен това, в обслужваната от Столична дирекция на вътрешните работи територия е ситуирана и ЦИК, която е на пл. „ Александър Първи “.

Миналата седмица над 14 000 чиновници на Министерство на вътрешните работи охраняваха изборния развой в страната. В деня на балотажа те са 9000.

Изборният кодекс не разрешава данни от социологически изследвания, допитвания до публичното мнение, както и от exit poll да се разгласяват преди 20.00 ч. на 3 ноември.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР