В полунощ испанските жени започнаха своята първа национална стачка. С

...
В полунощ испанските жени започнаха своята първа национална стачка. С
Коментари Харесай

На 8-и март: Дрънчене на тигани срещу ”мачо” културата

В среднощ испанските дами започнаха своята първа национална стачка. С дрънкане на тенджери, тигани, капаци , лъжици и други домашен принадлежности.

Недоволството им е предизвикано от по-ниското възнаграждение за дамите, домашното принуждение и преобладаващата в страната "мачо " просвета.

"Протестираме за тъждество, за правата на дамите и с цел да покажем, че не сме на по-ниско равнище. Искаме да работим, да живеем умерено и да имаме същите права като мъжете, тъй като и ние сме хора и като такива имаме право на митинги и стачки. Не би трябвало да се опасяваме да излезем и да кажем по какъв начин се усещаме или какво се е случило в живота ни. Какво сме изтърпяли единствено тъй като сме се родили дами ", съобщи 21-годишна работеща студентка Ева, представена от Българска национална телевизия.

Фактите сочат, че единствено през предходната година в Испания са били убити 99 дами, а причинители са техните сътрудници. Освен това заплатите на дамите са с 15% по-ниски от тези на мъжете за едни и същи позиции. Жените са натоварени и с по този начин наречените "невидими " задания, свързани с развъждането на децата и семейството.

Миналата година бяха проведени сходни стачки в доста испански градове, само че това е първият народен митинг на дамите. Очаква се той да бъде подсилен от учители, публицисти, медицински служащи и политици, в това число кметиците на Мадрид и Барселона.

Според анкетата, публикувана от вестник "Паис ", 82% от испанците са на мнение, че има задоволително учредения за организирането на акция против дискриминирането, с която се сблъскват дамите.

Испанският железопътен оператор Ренфе (Renfe) разгласи, че анулира над 300 влака поради днешната стачка на феминистките организации.

Кметът на Париж Ан Идалго също се включи в акция във френската столица. Тя държеше транспарант с надпис "Сега ние действаме ". Това е името на придвижване против половия тормоз и насилието над дами, към което към този момент се причислиха повече от 160 френски актриси. Този надпис се появи и на Айфеловата кула.

Ан Идалго, кмет на Париж: Посланието ни е към мъжете и към обществото - тъй като нашата битка не е "против ", а "за ". Всеки път, когато има прогрес в интерес на дамите, всякога, когато в обществото има повече тъждество и успокоение и по-малко сексизъм, ще има и по-малко принуждение. От това ще спечелим всички, в това число мъжете.

В акцията пред Айфеловата кула взе присъединяване и френският министър на културата Франсоаз Нисен. Новото френско придвижване следва образеца на холивудското Time`s Up. Негова цел е да набира средства в помощ на дами, искащи да заведат каузи против своите нападатели. За да няма повече дами, които да споделят "#MeToo " - отпратка към друго американско придвижване.

Италия отбелязва Международния ден на дамата с всеобщи транспортни стачки . Синдикатът Usb разгласи, че стачката ще е 24-часова, тъй като битката с всяка форма на дискриминация и принуждение над дамите е огромна част от общата битка на организацията.В бранша на железопътните транспорти стачката стартира в среднощ в четвъртък и ще продължи до 21 ч. Железопътната компания Italo увери, че на 8 март ще се движат 35 от общо 70 влака. При авиопревозвачите стачката ще е от 13 до 17 ч. Най-голямата самолетна компания в страната Alitalia предизвести пасажерите, че в четвъртък може да настъпят „ някои промени” в разписанието на полетите. Редица вътрешни и интернационалните полети ще бъдат анулирани.

Междувременно американската корпорация "Макдоналдс " смени логото си за един ден по случай 8-и март. Логото на компанията съставлява стилизираната писмен знак М. В навечерието на празника тя бе обърната и наподобяваше W в чест на британската дума women - дами. Това се случва за пръв път в историята на "Макдоналдс ". Една шеста от мениджърите на компанията са представителки на нежния пол. В 100 ресторанта на веригата в Съединени американски щати чиновниците ще обслужват клиентите, като на униформите им логото ще бъде обърнато.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР