В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на

...
В подкрепа на каузата за подпомагане, опазване и популяризиране на
Коментари Харесай

Изложба разкрива усета на българката към красивото

В поддръжка на идеята за подкрепяне, запазване и разпространение на българското културно-историческо завещание, фондация " Българските корени " и Регионалният етнографски музей в Пловдив показват част от фотографиите на остарели достоверни костюми, направени през последните години и обединени под името " Девойко, мари хубава ". Те са доказателство за уникалността на българските носии, съчетаващи по несравним метод материя, кройка, цвят, бродерия и сърма от последните 200-250 години. Във фотографиите към плана " Девойко, мари хубава " тези национални костюми " оживяват " посредством млади български девойки. Снимките разкриват усета на българката в предишното към красивото. А този нюх сигурно е жив и през днешния ден.

Носията за българина в никакъв случай не е била единствено дреха или движимост, тя е знак и е свята като домашния олтар, огнището, земята, хляба и вярата. Всяка от носиите има собствен живот, собствен език, своя история. Всички те обаче нашепват митове, описват за обичаи и вярвания, помогнали да се съхраним като народ, показват уредниците.

Изложбата се осъществя взаимно с РЕМ - Пловдив, и със съдействието на община Пловдив. Гражданите и гостите на Пловдив могат да й се насладят до 15 март на входа на Цар-Симеоновата градина, до фонтана " Деметра ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР