В подкрепа на инициативата Варна Европейска младежка столица 2017 два

...
В подкрепа на инициативата Варна Европейска младежка столица 2017 два
Коментари Харесай

Безплатен вход за ученици и студенти на последните два концерта от “Варненско лято 2017

В поддръжка на самодейността Варна Европейска младежка столица 2017 два от най-красивите концерти на музикалния фестивал са с вход свободен за учащи - концертът на съветските барокови солисти Ars Consoni през днешния ден, 19.09., и концертът на испанския отбор " Льо Тандр Амур " на 21.09. Концертите са в Аулата на Икономическия университет, начален час 19:00.
С вдъхновение и дълги овации стартира на 17 септември бароковият модул на Международният музикален фестивал "Варненско лято " - варненската аудитория следваше с ръкоплясканията си ритъма на старинните принадлежности на унгарския отбор " Маркиз ", а крясъци " Браво! " огласяха Аулата на Икономическия университет след изявите на блестящите вокалисти Юдит Фелсеги и Ласло Блашкович.

Като жест към младежката аудитория уредниците отварят от през днешния ден свободно вратите на първия и най-дългогодишен български фестивал - ММФ " Варненско лято " за учащите се. Входът за възпитаници и студенти ще бъде безвъзмезден за двата последни концерта от програмата на фестивала - през днешния ден - на съветските барокови солисти - " Ars Consoni " и на 21.09. - на испанския отбор " Льо Тандр Амур ".

ДНЕС, 19.09. за пръв път на " Варненско лято " гостуват съветските барокови солисти, известни в Европа с стратегиите си " Ars Consoni ". Това са Светлана Рамазанова - цигулка, Екатерина Пителина - барокова флейта, Александър Гулин - виола да гамба и Василий Илисавский - клавесин. Гостите от Русия ще се показват с вдъхновяваща стратегия от инструментални шедьоври на Й. С. Бах, Хендел и Телеман.

Василий Илисавский е българската връзка в плана. Той идва да живее у нас през 2008 година, откакто към този момент е построил сполучлива интернационална кариера. Има чести изяви в зала " България ", води и провежда майсторски класове. Илисавский е приет експерт по исторически клавирни принадлежности - разнообразните разновидности на пианото и неговите предшествениците - от клавесина през виенските хамерклавири до многочислените рояли от времето на романтизма. Във Варна ще го чуем с осъществяване на клавесин.

ВДРУГИДЕН, 21.09. отбор " Льо тандр амур " (Нежна любов) от Испания ще показа комичната опера от Перголези " Слугинята стопанка ". Варненската аудитория, която познава и обича испанския отбор, в този момент ще има удоволствието да се срещне с последните търсения на артистите, ориентирани към камерната опера и различните й форми. Режисьор на спектакъла е Адриан Шварцщайн - маестро на театралните провокации, съчетаващ похвати от операта, commedia dell'arte, цирковата клоунада и уличния спектакъл. Неговото име е запазена марка за впечатляващ театър и в операта, и в цирка и се радва на високо самопризнание в Европа и Израел. За " Льо тандр амур " той е поставял още оперите " Естир ", " Селският чародеец " и " Елементите ". Силно е вокалното наличие - сопрановата партия извършва Мария Инохоса Монтенегро, която търси подчертана достоверност в изявите си в бароковата, класическата и актуалната музика. Тя пее в най-престижните оперни театри и концертни зали в Европа и Америка - Музикферайн, Арена ди Верона, Театро Колон в Буенос Айрес, Операта във Филаделфия, Аудиториума и Двореца на музиката в Барселона и във Валенсия, Teatro Real и Auditorio Nacional в Мадрид, Зала Гаво в Париж. Неин сътрудник ще бъде Уго Оливейра - баритон, който е концертирал с иконата на бароковия тон Жорди Савал, който варненската аудитория имаше привилегията да слуша онлайн в Бароковия модул на фестивала предходната година.

Инструменталния бароков тон ще ни поднесат Фара Джеймс - цигулка, Еделвайс Тиноко- цигулка, Нуриа Пуйолрас - виола, Хана Фрайенщайн - чело, Ликсаниа Фернандес - контрабас и Естебан Мазер - клавесин.

Гостуването на " Льо тандр амур " във Варна се подкрепя от компания " Рока България " - част от Roca Group, Министерството на културата на Испания и Посолството на Испания у нас.

Началото на концертите в Аулата на Икономическия университет е от 19:00.

Билети за събитията от програмата на ММФ " Варненско лято " 2017: предварителна продажба - на касите на ФКЦ и онлайн. Продажба на билети в деня на концерта - на място преди събитието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР