В подготвения законопроект, регламентиращ дистанционната работа, има много проблемни текстове,

...
В подготвения законопроект, регламентиращ дистанционната работа, има много проблемни текстове,
Коментари Харесай

От предприемаческата асоциация поискаха работещите дистанционно да имат множество локации

В квалифицирания законопроект, регламентиращ отдалечената работа, има доста проблематични текстове, а актуалната обстановка е нерегламентиран безпорядък. Това написа във " Facebook " изпълнителният шеф на Българската предприемаческа асоциация (BESCO) Добромир Иванов.

Иванов регистрира, че част от предложенията на Министерството на труда и обществената политика се пробват да вкарат ред, защото в настоящето законодателство наредбите, свързани с отдалечената работа са такива, че на процедура всеки работещ от разстояние нарушава закона.

Според него най-важните усъвършенствания, които общественото министерство би трябвало да направи, е основаването на опция чиновниците да имат голям брой местоположения, от които да работят от разстояние и улеснение на реглантирането им.

" В действителния свят хората работят от у дома, от Starbucks, от някой остров в Гърция, от вилата в Родопите и т.н и за работодателя е значимо дали работата е свършена. Законът би трябвало да отговори на действителността на връзките в бизнеса ", показва Иванов за препоръчаните промени в Кодекса на труда, които са на стадий публично разискване.

Сред най-съществените промени в законодателството са планувано включване в самостоятелен трудов контракт на мястото на работата от разстояние, когато е друго от седалището на работодателя, както и интервалите на работа от разстояние и на работа в помещение на работодателя, при уречен разбъркан режим на работа. Отделно служащият, който работи от разстояние, ще е задължен да обезпечи на работодателя писмена информация за характерностите на обезпеченото от него работно място, както и да уведоми работодателя за всяка акцидент на работното място по авансово уречен ред и метод. Помещението, в което е работното място, пък би трябвало да е с задоволителна повърхност и с условия, позволяващи на работещия да прави работата от разстояние без риск за здравето и сигурността. Условията са избрани в Закона за здравословни и безвредни условия на труд.

Създава се и нова алинея, съгласно която служащият, който работи от разстояние, не е задължен да реализира електронна връзка с работодателя по време на междудневната и седмична отмора, с изключение на когато в контракта не са уговорени условия, при които това е възможно. Идеята е посредством изключването да се реализира по-добър баланс сред работата и персоналния живот. В един от мненията под оповестения план жител показва, че с цел да няма нарушаване на правата същото предписание би трябвало да бъде въведено и за работещите от офис.

В претекстовете към закона е посочено, че в Кодекса на труда са регламентирани условията при организация на работата от разстояние, само че нормативната уредба е от 2011 година, а пандемията от COVID-19, както и бързото развиване на телекомуникационните технологии са довели до необятно приложение на работата отвън пространства на работодателя. Въпреки това проучване на Eurofound демонстрира, че в България работата от разстояние е най-слабо публикувана спрямо другите страни членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние съставляват по-малко от 10% от всички работещи.

В Националния проект за възобновяване и резистентност е планувана промяна " Разрастване България ", една от ограниченията на които е промени в Кодекса на труда, с които да се обезпечи по-голяма еластичност при работа от разстояние, в това число по повод организацията на здравословни и безвредни условия на труд, отчитането на свършената работа и контрола на работното време. Иванов показва, че ролята на BESCO в законопроекта е тази промяна да бъде част от Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР