В почти всяко домакинство пластмасовите кутии се използват непрекъснато, независимо

...
В почти всяко домакинство пластмасовите кутии се използват непрекъснато, независимо
Коментари Харесай

Пластмасовите кутии и дали трябва да съхраняваме храната в тях

В съвсем всяко домакинство пластмасовите кутии се употребяват непрестанно, без значение дали е, с цел да съхраним дадена храната по-удобно, с цел да заема по-малко пространство, или с цел да я предпазим с капака от поемането на всякакви миризми. Макар да използваме пластмасовите кутии непрекъснато, рядко се замисляме дали е здравословно да съхраняваме храната си в тях.

Отговор на този въпрос ни дават от Hola, като изясняват, че с цел да разберем дали даден пластмасов резервоар е подобаващ да държим яденето си в него, първото нещо, което би трябвало да следим, е за каква цел е създаден.

Международният знак, който ни го разкрива, е под формата на чаша с вилица. Ако го има, значи материалите, които построяват пластмасата, са особено замислени по този начин, че да няма проблем да влязат в контакт с хранителни артикули.

Вторият детайл, който би трябвало да се вземе под внимание, са знаците с инструкции за приложимост от производителя. Като дали пластмасовите съдове са подобаващи за микровълнова печка, оптималната и минималната температура, на които могат да бъдат изложени, дали можем да ги сложим в съдомиялната машина и така нататък Ако не съблюдаваме тези инструкции, разрешаваме на токсичните частици в пластмасата да мигрират към нашата храна.

Що е то бисфенол А

Една от най-големите рискове, свързани с пластмасата, се дефинира от отровен сътрудник, който се употребява за модифициране на характерностите на материалите, а точно спорния бисфенол А (BPA).

В продължение на доста години потреблението му остава един от главните диспути сред учените и европейските управляващи, които не могат да го забранят в своята целокупност, само че понижават оптималните равнища на излагане на този замърсител.

През 2011 година европейското законодателство означи най-много 0.6 мг на кг храна, което с преразглеждането от 2018 година стана 0.05 мг. Намаляването е доста значимо, макар че към момента не сме достигнали равнището на Франция, където преди няколко години е изцяло неразрешена използването му във всички артикули, които са в контакт с храна.

Бисфенол А, прочут също като ендокринно унищожител, е синтетично вещество, което трансформира действието на хормоналната система и се свързва с заболявания като рак, диабет, неплодородие, затлъстяване, аутизъм и някои сърдечносъдови болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР