В Плевен започва официалното откриване на паметник, посветен на героите

...
В Плевен започва официалното откриване на паметник, посветен на героите
Коментари Харесай

Откриват паметник на Девета пехотна дивизия в Плевен

В Плевен стартира формалното разкриване на монумент, отдаден на героите от Девета пехотна плевенска дивизия. Парите за построяването му са от доброволни дарения на плевенчани, институции и неправителствени организации

Централната фигура в мемориалния комплекс е на ген. Владимир Вазов, посвещава се на една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война - борбата при Дойран. Военният министър Красимир Каракачанов изясни:

"По време на Първата международна война Девета плевенска дивизия е първата българска военна част, която влезе в Ниш. Не е ли редно и в Македония да има подобен монумент? Ще има един ден, уверен съм! Виждате, че паметникът гледа на запад, към тези земи, за които е воювал военачалник Вазов ".

Кметът на Плевен Георг Спартански добави:

"И особено паметникът на героите от Дойран го изискуем на тези българи от повече от 100 години и се веселя, че след доста старания на плевенското поданство този монумент става действителност през днешния ден ".

Мемориалът е комбинация от пет статуи - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войни, а създател е скулпторът Борис Борисов:

„ Решението беше от горната страна да застане фигурата на ген. Владимир Вазов. При нея, с това стъпване на камъка с единия крайник, диря победното в сходна стойка. Лявата му ръка е подпряна на сабята. Долу са направени 4 бойци от 9-а пехотна дивизия, като фигурите са насочени напред към фронта “

„ При направата съм се допитвал, по този начин да се каже, до положителните наши остарели майстори, както живописци, по този начин и скулптори – картините на Вешин, рисунките и картините от фронта на Майстора, скулптурите на Иван Вазов. Те са били съвременници, някои от тях са взели участие на фронта “, добави Борисов.

Войнишкият монумент е първи от подобен мащаб, издиган през последните 75 години, който е отдаден на една от най-големите победи на Българската войска през Първата международна война - борбата при Дойран.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР