В Плевен тази вечер тържествено бе дадено началото на 28-ото

...
В Плевен тази вечер тържествено бе дадено началото на 28-ото
Коментари Харесай

По стъпките на Апостола - национален поход в памет на Левски


В Плевен довечера тържествено бе обещано началото на 28-ото издание на Националния туристически поход " По стъпките на Апостола ". Пред паметника на Васил Левски в града се събраха част от участниците, подготвени да тръгнат по разнообразни пътеки в Стара планина, по които е бродил Апостола на свободата. По традиция походът се организира в навечерието на годишнина от рождението на Левски.

" Походът ни е неповторим, тъй като той съчетава в себе си духа на Левски и това, което всеки от нас пази в сърцето си от неговите завещания ", сподели основният началник доктор Галина Цветкова. Тя акцентира, че присъединяване в похода учи на национализъм, другарство, на воля, на приятелство и на българщина.

Пред паметника на Левски доктор Цветкова връчи членските карти на най-малките членове на Туристическо сдружение " Кайлъшка котловина ".

Да пожелаят триумф на участниците в " По стъпките на Апостола " довечера пристигнаха кметът на община Плевен Георг Спартански, възпитаници от клуб " Млади възрожденци " при Начално учебно заведение " Христо Ботев " и шефът Цветелин Горанов, както и създателят на похода Васил Копчев. 

" Ако го нямаше Апостола, в случай че ги нямаше неговите следовници, да създадат пътеката за българското избавление, евентуално историята ни нямаше да е същата ", означи в словото си кметът Спартански. 

Тази година уредниците на похода регистрират рекорден брой участници – 250. От тях 80 са възпитаници от разнообразни плевенски учебни заведения. Походниците са от разнообразни градове на страната – с изключение на от Плевен, има и от Варна, Видин, Никопол, Велико Търново. 

Първият лъч, който е с най-трудния маршрут, е потеглил още през вчерашния ден. Утре и вдругиден ще тръгнат идващите групи като общо лъчовете тази година са осем. Финалът на похода по традиция е на 18 юли, когато участниците ще бъдат посрещнати тържествено в Карлово за тържествата във връзка рождението на Васил Левски. 

И тази година походниците са облечени в тематични тениски. При престоя си в старопланинските хижи те ще имат вечери, отдадени на Апостола на свободата. 

Подкрепа за похода оказва Община Плевен, която обезпечава превоз за участниците.

Източник: БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР