В Плевен ще се извърши оглед и повторно преброяване на

...
В Плевен ще се извърши оглед и повторно преброяване на
Коментари Харесай

В Плевен отново ще се броят бюлетини от избора за общински съветници

В Плевен ще се извърши оглед и наново броене на всички бюлетини от над 100 изборни секции от избора за общински съветници. Това се показва в протокол на Административния съд по делото против решение 226-МИ на Общинската изборна комисия (ОИК) от 30 октомври 2023 година, с което е разгласен поименният състав на Общинския съвет и броят на преференциите на всеки един от претендентите, взели участие в изборите.

Огледът и преброяването ще се създадат от движимости лица, които ще изготвят съдебно-техническа експертиза.

Българска телеграфна агенция напомня, че въпросът породи в края на предходната година след локалните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 тъжби против решение 226-МИ на ОИК в Плевен. Тогава беше разпоредено броене единствено на недействителни бюлетини от избора за общински съветници. Решението на Административния съд в Плевен удостовери това на ОИК. То бе обжалвано пред Върховния административен съд, който го върна за ново разглеждане от различен състав на плевенския административен съд.

От предписание, оповестено на страницата в интернет на Административния съд през днешния ден, оказва се, че от 11:00 ч. на 10 април Община Плевен би трябвало да обезпечи помещение, в което да бъдат предоставени изборните бумаги от посочените секции. Съгласно заповед на кмета Валентин Христов огледът и преброяването на бюлетините ще се правят в Актовата зала на локалната администрация, се показва в известие на пресцентъра на общинската администрация.

Заседание по делото е планувано за 22 април. Дотогава се чака движимостите лица да излязат със умозаключение по предоставената експертиза на изборните бумаги.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР