В пленарната зала възникна спор между вицепремиера и финансов министър

...
В пленарната зала възникна спор между вицепремиера и финансов министър
Коментари Харесай

ДПС атакува Асен Василев заради Пеевски и закона Магнитски

В пленарната зала породи спор сред вицепремиера и финансов министър Асен Василев и водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Поводът бяха глобите, които Съединени американски щати постановиха по световния закон " Магнитски "  на депутата от придвижването Делян Пеевски. Василев загатна, че е нужен закон, който да уреди използването на глобите у нас. Изказването му беше по отношение на това, че Върховният административен съд разгласи за незначително решението на служебното държавно управление от предишното лято да създаде " черен лист "  след глобите по закона " Магнитски ", в който влизат освен глобените за корупция, само че и свързани с тях лица и компании. 

" Очаквам може би в границите на седмици да влезе законопроекта тук, чакам много дейни диспути ", сподели Асен Василев. А от Движение за права и свободи реагираха с изострен коментар.  " Призовавам ви да не допускате от тази естрада да се насочат апели за нарушаването на Конституцията и законите на страната ", обърна се водачът на придвижването Мустафа Карадайъ към председателстващия съвещанието. " Това го чухме доскоро от заместител министър-председателя Асен Василев. В предходното Народно заседание бях задал въпрос на какво съображение е взето решение - по този начин нареченото решение на основата, на което се сътвориха едни черни описи, които през днешния ден съдът ги афишира като противозаконни. Обаче заместител министър-председателят тук от тази естрада съобщи, без да прави усещане в нарушаване на Конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целенасоченост. Разбирам, че има нов морал, нова правдивост и те не се основават на Конституцията и законите на страната ", добави той.

Вицепремиерът отговори, че е защитил стопанската система. " Никакво отношение няма българската страна. Знам, че ви боли, че господин Пеевски, който стои до вас, е глобен за корупция. Българската страна няма никакво отношение, а отношението е да защищити българската стопанска система ", уточни той. " Няма интернационален лист, има административна глоба по един закон, който работи в Съединени американски щати. Василев сподели, че нямало закон, който да ползват, само че при неналичието на закон - сте нарушили законите на страната ", репликира Карадайъ. Той изиска от името на групата 15-минутна отмора, с цел да се вземе от деловодството отговора на служебния министър председател Стефан Янев на въпроса, който беше представен в изявлението му.

" Работи се по законопроект, който да уреди последствията от глобите по световния закон " Магнитски ", разгласи министър председателят Кирил Петков, който разяснява, че вместо върху проблемите в страната, Движение за права и свободи се е фокусирало върху правата на депутата си Делян Пеевски. " Аз виждам, че господин Карадайъ от всичките проблеми на България се е фокусирал върху правата на господин Пеевски и хората, свързани с него. Знам, че е приоритет и се създава, само че съгласно мен при всичките тези рецесии да изберете тематика номер едно – правата на господин Пеевски, има нещо необичайно ", посочи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР