В писмо на 32 страници ръководството на Прокуратурата на Република

...
В писмо на 32 страници ръководството на Прокуратурата на Република
Коментари Харесай

Прокуратурата се оплака в Брюксел, Страсбург и Вашингтон, че новата власт подрива демокрацията

В писмо на 32 страници управлението на Прокуратурата на Република България написа до Европейската комисия, евродепутати и посланици в София, че няколко следващи държавни управления и политически сили нарушават разделянето на управляващите, пробват да оказват напън върху държавното обвиняване, което визира и персоналната сфера на обвинителите и накърняват върховенството на правото. Това, съгласно подписалите писмото отпред с основния прокурор Иван Гешев, става под въздействието на обвинени олигарси и в техен интерес, и представлявало " открита офанзива против независимостта на държавното обвиняване и персоналния интегритет на магистрати, членовете на техните фамилии и другарски кръгове. ".

Писмото беше разпратено до медиите от политическата платформа " Ние идваме ", а от прокуратурата потвърдиха пред " Дневник " достоверността му.

Сред получателите личат имената на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, отраслови еврокомисари, водачите на Европейския парламент и парламентарните групи, българските евродепутати, посланикът на Съединени американски щати Херо Мустафа, посланиците на страните - членки на Европейски Съюз.

" Засегнати от дейностите на Прокуратурата на Република България (ПРБ) политически заинтригувани лица, обвинени и подсъдими направиха опити, в нарушаване на закона, да защитят свои персонални ползи, наранени от правораздаването. Манипулативно и по неприемлив метод тези лица насочваха нагнетената против Изпълнителната власт гражданска сила против Прокуратура на Република България и основния прокурор, с цел да попречат на работата на прокуратурата, с цел да осуетят следствия и да предотвратят изправянето на отговорни лица пред самостоятелния български съд на база на събраните доказателства ", пишат Гешев и заместниците му.

Те се оплакват в Брюксел, Страсбург и Вашингтон, че " политици намерено стартират хрумвания за пречистване на прокуратурата посредством лустрация и повсеместен реподбор на прокурорите ", което 4противоречи на европейските полезности ". Уверяват, че " Прокуратура на Република България поддържа всяка една промяна, която е в полза на българските жители ", само че под претекст за промени се целяла " лична промяна на основния прокурор, преодоляване на прокуратурата и подчиняването й на изпълнителната и законодателната власт, за връщане на остарели репресивни практики, които от своя страна биха довели до незаконни феномени и равнища на престъпността " отпреди влизането на България в Европейски Съюз.

Сред представителите на изпълнителната власт, опитвали напън, са упоменати някогашният вицепремиер Красимир Каракачанов (нарекъл " показно ликвидиране " ареста на екоминистъра Нено Димов), някогашният министър председател Бойко Борисов (казал, че прокуратурата " угажда на Радев " като го вика за разпит), актуалният министър председател Кирил Петков (заявил в изявление: Нашата роля е да сложим хора в прокуратурата, в КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да ревизират всеки апаш - в предишното или предстоящ. " ). Поименно са посочени правосъдните министри след ръководството на ГЕРБ - Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и Надежда Йорданова, вътрешният Бойко Рашков. На депутата от " Демократична България " Атанас Славов се приписва, че цитира укриващия се в Белград някогашен притежател на банкрутиралата КТБ Цветан Василев, като споделя, че " Догодина ще има смяна на върха в прокуратурата и във Висш съдебен съвет ". Цитиран е и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов да споделя по адрес на Гешев: " Оставка, кой приказва за оставка, приказваме за уволняване, обвиняване и след това за затвор ".

По-нататък в писмото се споделя в детайли за инспекциите по сигнала от юли 2021 година на тогавашния народен представител Минчо Спасов за това, че дипломата на Гешев е неистинска, като е добавено, че подателят на сигнала е бил арестуван, а по-късно санкциониран, за прекъсване на тока в метрото. Подробно е преразказана и хронологията към настояването на някогашния правосъден министър Янаки Стоилов Висш съдебен съвет да освободи предварително Гешев като е пояснено, че по-късно президентът Радев е назначил Стоилов за парламентарен арбитър.

" Освен институционалния напън, стартира и личен, по отношение на съответни прокурори и членове на техните фамилии ", написа управлението на прокуратурата. Дава се образец със случая със настоящия европейски делегиран прокурор Вероника Трифонова, прекратила кореспонденция (бел. ред. ), и със самия Гешев - от неговия татко и от дамата, с която живее на брачен начала ГДБОП е снела сведения (бел. ред. в писмото не се оповестява мотивът за снемане на пояснения, само че при започване на декември, оплакал се, че бизнесът му е бил отнет). Тормозени от Национална агенция за приходите били и дребни предприемачи, другари от детинство на основния прокурор, продължава ревюто до европейските водачи.

Прокуратурата се хвали и с обвиняванията, повдигнати против " редица български жители, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи, известни олигарси " като изброява Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви. Нито едно от тези следствия не е завършило с присъда даже на първа инстанция. Отбелязва се за изгонени съветски шпиони и разрушена шпионска група в Министерство на защитата, триумфи в битката с телефонните измами и битовата престъпност.

Според управлението на прокуратурата ръководещата през днешния ден страната коалиция с подготвяните законодателни промени в региона на правосъдната власт " подриват устоите на демокрацията " като засягат " независимостта на правосъдната власт, интегритета на магистратите, защитата на правата на жителите и правовия ред изобщо ".

В писмото се съдържа и безспорната констатация, че " прокуратура, сложена конюнктурно под контрола на ръководещата политическа класа, е рискова за българското общество и съблюдаване на одобрените европейски полезности. Прокуратура, подчинена на политиците, не може да извърши функционалността, поради която съществува - да следи за съблюдаване на законността и да реализира наказателно гонене като третира всеки като еднакъв пред закона ".

Посланието приключва с апел до получателите в границите на тяхната подготвеност да подхващат незабавни дейности " за поддръжка на върховенството на правото и разделянето на управляващите ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР