В петте села, където беше чумата сред животните, всичко беше

...
В петте села, където беше чумата сред животните, всичко беше
Коментари Харесай

Порожанов: Имаше положителни проби за чума при аутопсии в Шарково, в широкия периметър няма зараза

В петте села, където беше чумата измежду животните, всичко беше доказано от френска лаборатория. При аутопсии в Шарково имаше позитивни проби. Направихме проби и на разширения 20 км диапазон. Доволни сме, че там няма болест. ” Това заяви пред Би Ти Ви земеделският министър Румен Порожанов.

Той уточни, че притежателите на убитите животни са обезщетени. В Шарково имало позитивни проби, а в Болярово в едно от стадата се получил подозрителен резултат. „ Затова предложихме втори проби. Те отхвърлиха, което е нарушаване на закона ”, сподели той. Собственичката на стадото Ани Петрова отказала. Тя има 203 животни. Жената съобщи пред Би Ти Ви, че към този момент 60 дни гледа животните след тестът и всички са здрави, а срокът на карантината е 20 дни.

„ Отчетохме чисто отзивчиви неточности, въпреки че провеждахме срещи ”, сподели Порожанов. Той съобщи, че не се тормози от прокурорска инспекция в организацията по храните, на която е принципал.

Той разяснява и проблема със спряната от премиера Бойко Борисов социална поръчка за закупуване на апарати за тестване на чума за 330 хиляди лева, извоювана от компютърна компания. „ Премиерът е прав, вярно беше спряна ”, сподели Порожанов. Оставката на Дамян Илиев, началник на организацията по храните, която пусна поръчката, ще бъде изговорена с премиера, уточни министърът.

Оградата по границата с Румъния поради чумата нарастна, тъй като се взе решение да се постави спомагателна мрежа. Последното огнище на чумата в Румъния е на 15 км от Силистра, уточни Порожанов. Изграждането на съоражението ще излезе към 1.1 млн. лева

Имитиращите артикули пък към този момент би трябвало да са на обособен щанд от млечните в магазина. „ Целта е потребителят да се ориентира по-добре ”, сподели Порожанов.

Цените на пшеницата от тази годишна продукция са малко по-високи. 53% е с положителни хлебоперкарни качества, а м.г. е била 83%. „ Потреблението на самун е спаднало, възрастните хора употребяват самун повече ”, уточни министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР