В петата неделя от Великия пост Църквата почита паметта на

...
В петата неделя от Великия пост Църквата почита паметта на
Коментари Харесай

В петата неделя от Великия пост Църквата почита покаяла се грешница

В петата неделя от Великия пост Църквата уважава паметта на преподобната Мария Египетска. Тя е родена в Египет. На петнадесет години тя напуснала бащиния си дом и се отдала на изцяло свободен и циничен живот, напълно предаден на прегрешението. Но всеблагият Господ, Който не желае гибелта на грешника, а той да се обърне и да бъде жив, показал Своята благосклонност, като избавил девойката по чудноват метод от тинята на прегрешението.

Подтиквана от своята горделивост и поквареност, тя се качила на транспортен съд, на който пътували поклонници за Иерусалим, като се пробвала с лекото си държание да ги съблазни. Пристигайки в светия град, дружно с поклонниците и тя се отправила към Божи гроб. Пред входа на храма настъпил преломният миг в нейния живот, когато невидима мощ не ѝ разрешила да влезе в храма. В този миг в нея заговорила съвестта и тя с смут видяла цялата низост на своя циничен живот. Покайвайки се от дълбините на душата си и виждайки облика на света Богородица в иконата над входа на храма, тя паднала ничком и с горещи сълзи на разкайване молила Великата застъпница на християните да се застъпи и за нея пред божествения ѝ Син и да получи разрешение да се поклони на Честния Кръст, като дала обещание да не бърка повече и да съобщи целия си живот в работа на Бога. Сърдечната ѝ молитва била чута и тя свободно влезнала в храма, където се поклонила на Господния Кръст. В това духовно въодушевление, преподобна Мария излязла от храма и се отправила към Йорданската пустиня, където в пост, молитва и самоограничение претърпяла целия си живот.

Неслучайно тази неделя светата Църква напомня житието на св. Мария Египетска, тъй като то е в доста близка връзка с битката против прегрешението, съзнанието за него и покаянието, нужни изключително през Великия пост.

Източник: Свещ. Георги Атанасов, Храм „ Св. ВМЧК Георги Победоносец “, гр. Смолян 
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР