В петък властите в Италия арестуваха яхтата Шахерезада, но все

...
В петък властите в Италия арестуваха яхтата Шахерезада, но все
Коментари Харесай

Надпревара по арестуван лукс - яхтата Шехерезада е 140 м.

В петък управляващите в Италия арестуваха яхтата " Шахерезада ", само че към момента е неразбираемо кой може да е нейният притежател.

Блокираната мегаяхта с приблизителна стойност 700 млн. $ медиите и съветските опозиционни деятели свързват с съветския президент Владимир Путин . Разследването не е завършило и връзката не е потвърдена, само че има и друга яхта, за която се твърди, че е обвързвана с Путин.

Мегаяхтата е обект на следствие от страна на италианската финансова полиция. Според отчет на италианското министерство на финансите следствието е открило " обилни стопански и бизнес връзки сред лицето, което публично има " Шахерезада ", и видни членове на съветското държавно управление ", както и други субекти, на които са наложени наказания след нахлуването на Русия в Украйна.

След това министърът на стопанската система и финансите Даниеле Франко подписва заповед за конфискуване на яхтата, която плава под флага на Каймановите острови. Решението следва глобите на Европейски Съюз, наложени след нашествието, които към този момент доведоха до конфискуването на други скъпи яхти.

Италианската полиция съобщи, че прави всичко допустимо, с цел да откри същинския притежател. Ако съумеят - ще предложат действителният притежател да бъде включен в листата със наказания. Дотогава плавателният съд ще бъде замразен.

Яхтата " Шехерезада

Построена от немската компания Luerssen през 2020 година, 140-метровата яхта разполага с две площадки за хеликоптери, плувен басейн и киносалон - описанието е на уеб страницата SuperYachtFan.

От септември предходната година корабът е на котва за ремонт в корабостроителницата в град Марина ди Карара, в покрайнините на Тоскана и е трябвало да отплава в петък.

През март капитанът на " Шехерезада " увери, че притежателят на кораба, чието име не посочва, не е в листата със наказания, написа New York Times.

В Италия към този момент е най-богатия човек в Русия - Алексей Мордашов. Беше обявено, че цената й е 27 милиона $ . Яхтата пък на милиардера Генадий Тимченко също е блокирана в италианското пристанище Империя.

В Триест пък бе задържана яхтата " А " на . Тримачтовата яхта " А " е с дължина 143 метра и коства към 530 милиона евро . Водоизместимостта й е съвсем 13 хиляди тона . Тя е проектирана от френския индустриален дизайнер Филип Старк. Пусната е на вода през 2008 година

Преди няколко дни Върховният съд на Фиджи позволи конфискуването на суперяхтата " Амадея " по искане на Съединени американски щати. Смята се, че, който е под глобите на Съединени американски щати от 2018 година насам.

В Хамбург пък немските управляващи задържаха суперяхтата Dilbar , откакто са открили, че тя принадлежи на . Суперяхтата плава под флага на Каймановите острови и е записана в холдингова компания в Малта.

Какво общо има Путин с това?

Точният притежател на " Шахерезада " не е разпознат , само че американски публични лица обявиха пред New York Times, че се допуска, че яхтата е обвързвана с Путин, не се прецизират обаче връзките.

Привърженици на политика Алексей Навални също свързват яхтата с съветския президент. Те се базират на лист на екипажа, с който разполагат и в който се твърди, че са включени няколко чиновници на Федералната работа за сигурност (ФСС) , която се занимава със сигурността на президента.

Според други версии яхтата може да принадлежи на предприемача Едуард Худайнатов , който е бил един от топ мениджърите на " Роснефт " . Той не предстои на наказания от страна на Европейски Съюз.

BBC писа преди месец и за различен кораб, също именуван " яхтата на Путин ", а притежателят му се открива в редица документи от сюжета " Двореца на Путин ", създаден от опозиционера Алексей Навални и екипа му.

Две седмици преди войната в Украйна яхтата Graceful напуща Хамбург небрежно и без да е завършен планувания ремонт и се " изтегля " към Калининград - евентуално поради опасността от наказания.
 Евакуация..., само че на яхта
Евакуация..., само че на яхта

И отново по следите на Путин

Graceful е 82-метров удобен океански съд, пуснат на вода през 2014 година Яхтата разполага също плувен басейн, хеликоптерна площадка, два етажа с жилища, каюти за посетители и салони. Възможната стойност се прави оценка на 100 милиона $.

Яхтата на Путин " бе посочена от западните медии и профилирани портали въз основа на няколко косвени обстоятелството. През есента на 2021 година яхтата Graceful идва в корабостроителницата Blohm and Voss в Хамбург за рационализация и напуща Хамбург при започване на февруари, без да чака да бъде приключена цялата работа. Няколко дни по-късно тя е видяна на входа на Калининградския залив.
 Яхтата на Олег Дерипаска се появи край крайбрежията на Турция
Яхтата на Олег Дерипаска се появи край крайбрежията на Турция

Руският алуминиев магнат е глобен от Съединените щати, Обединеното кралство и Европейския съюз

Яхтата Clio , обвързвана с съветски алуминиев магнат и създател на " Русал " Олег Дерипаска, дойде в залив покрай югозападния турски курорт Гечек. Дерипаска също се намира под глобите на Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейски Съюз. 73-метровият кораб под флага на Каймановите острови и към този момент е добродушно закотвен в залива край Гечек.

Все повече съветски милиардери се насочат към Турция и Близкия изток, с цел да избегнат западните наказания поради съветската инвазия в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР