В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и

...
В петък валежите ще обхванат страната, на повече места и
Коментари Харесай

Жълт и оранжев код за значителни валежи и силен вятър в петък

В петък преваляванията ще обзет страната , на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България; в обособени региони в Рило-Родопската област ще надвишават 30 mm. Възможни са и гръмотевици. В западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, с него ще проникне леден въздух. С понижението на температурите, по здрач в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще минава в сняг, само че бързо ще спре.

В областите Габрово и Велико Търново е разгласен оранжев код за мощен и стремителен южен вятър - фьон с пориви 22-29 m/s.

Жълт код за мощен юг-югозападен вятър с пориви 19-24 m/s е разгласен в областите Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, а в област Кърджали с изключение на вятър, ще има и обилни превалявания от дъжд.

Жълт код е разгласен и за превалявания от дъжд с количества за денонощието до 35 mm. Със захлаждането вечерта в планинската част от региона ще преминат в сняг. Кодът е в действие за областите Смолян, Пазарджик, Благоевград, София област, София град, Перник, Кюстендил, Враца, Монтана, Видин, а в област Ловеч с изключение на за дъжд, жълтият код е разгласен и за мощен и стремителен южен вятър - фьон с пориви до 25 m/s.
 карта на рисковите феномени Национален институт по метеорология и хидрология
В Източна България ще продължи да духа сдържан и мощен южен вятър и там оптималните температури ще останат над 15°, а преваляванията ще са най-вече слаби и на обособени места; през нощта против събота, с превръщане напразно от запад-северозапад, и там температурите ще се намалят. След краткотрайно скъсване и понижение на облачността още до сутринта в събота от югозапад тя още веднъж бързо ще се усили и през почивните дни ще бъде най-вече облачно. В Източна България ще бъде с превалявания от дъжд, а в Западна - и от дъжд, и от сняг, най-вече слаби.

В неделя вятърът ще отслабне и краткотрайно ще стихне. Минималните температури ще са в необятни граници - от минус 2° в обособени региони в Западна България до към 10° на изток. През първата половина от новата седмица ще духа слаб до сдържан изток-североизточен вятър. Ще бъде най-вече облачно. Главно в югозападната половина от страната - с превалявания от дъжд, в понеделник, със стопляне сняг ще вали над 1200-1500 m, само че във вторник-сряда границата на снеговалежите ще се снижава. Повишена възможност за обилни превалявания има в понеделник и вторник в Рило-Родопската област.

Още за времето четете на. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР