В петък в Брюксел премиерите на Естония, България и Австрия

...
В петък в Брюксел премиерите на Естония, България и Австрия
Коментари Харесай

Естония, България и Австрия ще обявят в петък приоритетите на председателството на ЕС

В петък в Брюксел министър председателите на Естония, България и Австрия ще разгласят целите на председателството на Съвета на Европейски Съюз след юли тази година. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета Лиляна Павлова пред български публицисти, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че до юли се чака правенето на плана за програмата на българското председателство. Програмата ще бъде приключена през декември, когато ще бъде известно кои досиета (теми от дневния ред на ЕС) ще бъдат предадени от Естония.

Павлова открои пет целта на нашето председателство - стопански напредък и работни места; енергиен съюз и измененията в климата; обществения стълб; сигурност и правосъдие; Европейски Съюз като световен фактор на международната сцена. България има намерение да обърне изключително внимание на въпроса с европейската вероятност на Западните Балкани, в това число във връзка с свързаността, сигурността, самолетните връзки, роуминга.
Предвижда се нашата страна да акцентира също на съдействието в района на Черно море във връзка с опазването на околната среда и на туризма, както и на политиката на доближаване в идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз. Павлова посочи, че кохезионната политика следва да бъде обсъждана с разбирането, че са нужни промени и опростяване.

Като част от " подводните камъни " пред нашето председателство тя очерта бъдещия бюджет на Европейски Съюз след 2020 година, кохезионната политика, въпросите на сигурността и миграцията, договарянията за напускането на Англия. Тя изрази упованието по време на българското председателство да бъдат признати законодателни текстове за единния дигитален пазар, както и да напреднат договарянията по енергийните въпроси.

По мотив на Западните Балкани тя разяснява, че тематиката е приоритет за България. Искаме европейска вероятност за района, само че не желаеме да даваме напразни обещания и очаквания, посочи Павлова.

По мотив утвърждението на Мария Габриел за еврокомисар по цифровизацията от комисиите на Еврпопейския парламент Павлова съобщи, че е извънредно горда като българин. Представянето на Мария Габриел беше ослепително, това е формалната и неофициалната оценка от днешните ми срещи в Екологичен потенциал, виждаме резултатите. Убедена съм, тя че ще бъде заслужен еврокомисар, това е сектор на бъдещето, добави Павлова.

Министърът посочи, че министерството за българското председателство е запълнено като екип, а зам.-министър Моника Панайотова от 28 юни встъпва в служба и ще съставлява председателството в Екологичен потенциал. Павлова дефинира Панайотова като човек, който дава отговор изцяло на условията за политически опит и за знания за институциите на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР