В петък ще продължим диалога с правителството с участието на

...
В петък ще продължим диалога с правителството с участието на
Коментари Харесай

В Южна България боледуват повече

В петък ще продължим разговора с държавното управление с присъединяване на обществения и финансовия министър. Това разяснява в изявление за Монитор ръководителят на АИКБ Васил Велев след срещата на работодатели и синдикати с мицепремиера Томислав Дончев. Засега диалозите са градивни, само че е прекомерно рано да приказваме за резултати, добави той.

„ Най-злободневен е въпросът с енергетика и климат. Той е обвързван и с останалите тематики в някаква степен - като обществените въпроси, демография, бизнес климат “, сподели Велев.

Той напомни, че България е с най-висока цена в Европа и това утежнява конкурентоспособността на промишлеността ни.

„ Проблемите са в незадоволителното и погрешно предложение на борсата. Ние твърдим, че цените не престават да се манипулират по този метод, защото пазарът е стеснен. Затова настояваме да се уеднаквят. Тук не приказваме да държим някакви ниски цени, в противен случай - задачата е да са като в другите страни от Европейски Съюз. Другата причина е изкупуване на сила с Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 1 “ и „ Марица-изток 3 “. Те товарят в допълнение цената с още 10,70 евро за мгв/часа. Нито една друга страна в Европа не прибавя, тъй като няма такава непозволена, непозволена от европейското право държавна помощ посредством преференциални цени за такива въглищни централи. Затова и тези контракти би трябвало да бъдат прекъснати “, сподели Велев.

По въпроса с болничните той счита, че е нужно да се електронизира издаването на болнични. Работодателят би трябвало да получава информация за издаването на лист на момента, а не след няколко дни. Така ще може да възнамерява негов заместител. Дългосрочно би трябвало да се усили контролът, тъй като има региони, в които болничните листове са два пъти повече на глава от популацията, в сравнение с в други области.

„ Като цяло в Южна България боледуват повече, в сравнение с в Северна. Кюстендил, Пазарджик, София-град са с два пъти повече издадени болнични листове, в сравнение с Добрич. Трябва да се ревизира дали става дума в действителност за проблеми със здравето или за измами. Така че са нужни набор от решения, тъй като ощетява правилните чиновници “, добави шефът на АИКБ.

По въпроса за концепцията още 1 час ексклузивен труд да се поставя законно, той съобщи, че такова предложение съответно няма направено.

„ За предходната година имаме 12% растеж на разноските за труд при растеж на продуктивността от 3,5%. Виждате, че възнагражденията порастват в пъти повече. В Германия възнагражденията са в пъти по-големи и има изострен дефицит на фрагменти. Ние си фантазираме, че в случай че се вдигнат внезапно заплатите, това ще реши казуса. Но не е по този начин, тъй като ще банкрутират компании. В Германия и Полша вземат решение казуса посредством облекчение на трудовата имиграция. Приеха нападателни разпореждания в тази посока. Освен че изсмукват фрагменти от Източна Европа, погледите са отправени към този момент към Индия, Мексико, Виетнам, Филипините. Така че би трябвало да вършим това. Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда “, споделя Велев.

Според него огромният спад в раждаемостта няма по какъв начин да се замести с високи заплати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР