В петък и вчера Локомотив и Ботев изиграха първите си

...
В петък и вчера Локомотив и Ботев изиграха първите си
Коментари Харесай

Какви са шансовете на Ботев и Локо да играят в Европа?

В петък и през вчерашния ден Локомотив и Ботев изиграха първите си мачове от плейофите в елита. Локо направи 0:0 вкъщи против Арда в първа среща от първата четворка, а Ботев реализира доста значим триумф вкъщи над Черно море с 1:0 и дръпна в битката за третото място. Ще Ви покажем какви са възможностите на пловдивските тимове да се класират за евротурнирите.

И през новия сезон българските тимове ще вземат участие в новия шампионат на УЕФА – Лигата на конференциите. Само първенецът ще започва в квалификациите на Шампионската лига. Европейските квоти са общо 4 - една за Шампионска лига и три за Лигата на конференциите.

Локомотив игра последните три следващи сезона 2019-2020, 2020-2021 (Лига Европа) и този 2021-2022 (Лига на конференциите) в евротурнирите, а Ботев за последно беше в Европа през сезон 2018-2019 - Лига Европа.

И Ботев и Локо в Европа

Тази опция е допустима, само че с цел да се случи би трябвало да се случат много неща. Купата на България би трябвало да бъде извоювана от Лудогорец или ЦСКА и Ботев да приключи на третото място. По този метод “канарчетата” ще завоюват директна квота за Европа и четвъртият ще отиде на бараж. Локомотив наложително би трябвало да приключи седми, с цел да стигне до баража за класиране на Лигата на конференциите и там отборът би трябвало да победи, някой всред Черно море или Левски като посетител. Тогава и двата тима ще се класират за евротурнирите в един сезон.

Директна борба за Европа

Директна борба за Европа и за двата тима също е много допустима. Това може да стане в случай че Ботев приключи трети и купата е за Славия или Левски, а Локомотив завоюва седмото място. Другият вид е “жълто-черните” да стане четвърти и Купата да отиде при Лудогорец или ЦСКА, тогава канарчетата ще са на бараж, на който ще са домакини. Пред Локомотив опцията е да завоюва седмото място. Тогава двата тима ще дефинират последния ни европейски участник в директна борба в Коматево.

Шансовете на Ботев за Европа

Ботев може да се класира непосредствено за Европа в случай че приключи на третото място и Купата отиде при Лудогорец или ЦСКА. Другият вид е “канарчетата”да завършат трети, само че Купата да отиде при Левски или Славия, тогава пловдивчани ще са на бараж за Европа и в случай че го завоюват ще си обезпечат европейска квота. Третият вид е “жълто-черните” да завършат четвърти, а Купата да отиде при Лудогорец или ЦСКА, тогава пловдивчани отново са на бараж, който в случай че завоюват ще играят за първи път в историята си в Лигата на конференциите.

Шансовете на Локомотив за Европа

Пред Локомотив е ясно, че пътя за класиране е единствено един. “Смърфовете” би трябвало да завоюват седмото място, с цел да си обезпечат бараж, в който да победят като посетител своя конкурент и да се класира за четвърто следващо присъединяване в евротурнирите.

И двата тима остават отвън Европа

Този вид също съществува. Това може да стане в случай че Ботев приключи пети. Другият вид е отборът да е четвърти и Купата да бъде взета от Левски или Славия. Третият вид е “канарчетата” да стане трети - Левски или Славия да грабне Купата, а пловдивчани да изгубят баража за класиране в евротурнирите, на който са домакини. При Локомотив възможностите да остане отвън Европа са два – в случай че не завоюва седмото място, което дава право на бараж или да загуби баража за класиране за Лигата на конференциите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР