В пет града в страната - София, Пловдив, Велико Търново,

...
В пет града в страната - София, Пловдив, Велико Търново,
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: В 5 града ще се раздават ваучери за пазаруване срещу ваксина

В пет града в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, вършим организация за ситуирането на имунизационни пунктове пред огромни магазини. Хората, които ще се имунизират, ще получат ваучери за извършване на покупки в магазина. Това заяви в Бургас основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той дойде в морския град по-рано през днешния ден, с цел да се запознае със обстановката с разпространяването на коронавирусната зараза. По последни данни Бургас и Велико Търново са двете области в страната с най-вече заболели от Covid-19.

Главният държавен здравен контрольор уточни, че потокът пред тези търговски обекти е доста огромен, изключително през почивните дни. По думите му все още не е ясно на каква стойност ще са ваучерите, само че посочи, че те ще се раздават в имунизационните пунктове пред огромни вериги хипермаркети.

Кунчев прикани хората да не се осланят на информацията от обществените мрежи по отношение на имунизирането, а да се доверяват на научна информация, въз основата на това, което идва от света.

" Приветствам всяко едно такова решение. Подобни такива самодейност имаха Фрапорт и Албена. Там, където има схващане, то нещата се получават. Съвсем скоро ще си проличи какъв брой ниска ще бъде заболеваемостта измежду тези колективи ", разяснява пред медиите доцент Кунчев.

Главният здравен държавен контрольор взе участие в съвещание на Областния щаб в Бургас, на който се дискутираше дали да се вземат спомагателни ограничения за ограничение на ковид-заразата. Според Кунчев два са главните казуса сега - имунизация и доверие. Кунчев съобщи още, че няма потребност от налагане на нови ограничения, а единствено от по-добър надзор за спазването им.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Новозаразените в Бургаска област за последното денонощие са 63-ма души, общо 4400 са дейните случаи, а в лечебни заведения се лекуват 141 души.

" Ако България можеше да реализира имунизация 60-70%, в този момент нямаше да бъде изправена пред такава вълна от болни. Едва 2-3 % от всички нови случаи, стигнали до болница, са ваксинирани хора и то с доста хронични болести и на възраст, сочат цитираните от Кунчев данни.

Те ясно демонстрират, че множеството от жертвите на болестта през август са неимунизирани. От 131 умряли в интервала 17-23 август, 123 са неимунизирани. Тези с една доза са 5, а с цялостна имунизация - 3-ма души, заяви още доц.Кунчев. Главният здравен контрольор още веднъж прикани хората да не се осланят на информация за имунизациите в обществените мрежи, а на научни данни, които идват от света.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР