В Пещера бяха отбелязани 200 години от рождението на видния

...
В Пещера бяха отбелязани 200 години от рождението на видния
Коментари Харесай

В Пещера се поклониха пред паметта на своя спасител Осман Нури ефенди

В Пещера бяха маркирани 200 години от рождението на видния пещерски жител Осман Нури Ефенди. В церемонията взеха присъединяване кметът на община Пещера Йордан Младенов, неговите заместници Елена Рядкова и Гълъбина Карамитрева, доктор Николай Пенев- ръководител на Общински съвет Пещера, представители на политически партии, мюсюлманското настоятелство, общественици и жители.

За извисените човешки и морални качества на личността Осман Ефенди напомни Гълъбина Карамитрева.



В словото тя сподели: " Хуманизмът на Осман Нури се демонстрира тогава, когато би трябвало да избира на чия страна да бъде – на тези, които желаят да подложат на безчинства българите в Пещера или да резервира мира и положителните връзки сред българи и турци. Срещу една от най-черните фигури в българската история – Ахмед ага Барутанлията, се изправя нежната фигура на Осман Ефенди, самоуверено декларирал: “ Ще влезете в Пещера единствено през натрупа ми! Огън тук няма да внасяте! ”. Така българската махала била избавена от кръвопролитие сходно на Баташкото. Голяма е заслугата на Осман Ефенди за спасяването на към 700 дами, деца и старци от Батак, останали живи след въстанието и укриващи се гладни, голи и боси в гората ".



" Човек остава в съзнанието, в спомените, в историята с това, което е направил. С виталния си път. Такъв човек е спасителя на град Пещера ", сподели ръководителят на Общинския съвет доктор Николай Пенев пред присъстващите. " На това паметно дърво има 391 семейства. Една огромна част от тях нямаше да ги има, в случай че Осман Ефенди не се беше изправил единствено със смелостта си. Вярвам, че човек живее и след гибелта в съзнанието, спомените и разказите на хората. Заклевам ви, разказвайте това, което се е случило преди 147 години на 6 май по нов жанр. Пазете загатна за този популярен пещерец! ", добави доктор Пенев.



С рухване на колене и едноминутно безмълвие присъстващите уважиха паметта на Осман Ефенди и засвидетелстваха уважението си с цветя пред паметната му плоча. Пред паметното му дело се поклониха Йордан Младенов, доктор Н. Пенев, ръководителите на локални партийни структури, мюсюлманското настоятелство, жители.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР