В периода на най-големи рискове от измръзване и от сланите

...
В периода на най-големи рискове от измръзване и от сланите
Коментари Харесай

Заради недомислица земеделците не могат да застраховат насажденията си въпреки риска от слани

В интервала на най-големи опасности от измръзване и от сланите земеделците не могат да застраховат насажденията си, сигнализират от Националната браншова камара " Плодове и зеленчуци ".

Заради административни недомислици фермерите не могат да сключат застраховки, макар че страната има специфична скица за съфинансиране на застрахователните награди.

" Не може мярка, която се подкрепя с европейски средства и със средства от бюджета, да бъде неработеща и да не пази ползите на земеделските производители. В момента, когато са най-големите опасности от измръзване, за осланяване, за ранни градушки, заявките, които би трябвало да се подадат във връзка с застраховките, не се одобряват. Искат площите, които ще бъдат застраховани, да бъдат обрисувани за тази година ", споделя производителят Цветан Цеков.

Проблемът е, че рисковете са в този момент, а процесът на обрисуване на площите още не е почнал и не се знае какъв брой ще закъснее.

От камара " Плодове и зеленчуци " са алармирали администрацията.

" Разбраха за казуса. Да се надяваме, че по някакъв метод някой ще си свърши работата и ще вземе едно съответно решение ", сподели Цветан Цеков.

А земеделците са подготвени да предложат и решение – тъй като ябълковата градина, да вземем за пример, не се мести годишно и данните от очертаването не са разнообразни всяка година.

" Всяка година трайните насаждения се намират на едно и също място. Нека да се одобряват данните от миналата година, когато желае някой да застрахова, и просто няма проблем ", уточни още Цветан Цеков.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР