В периода 7–9 септември 2022 г. се проведе двустранното българо-американско

...
В периода 7–9 септември 2022 г. се проведе двустранното българо-американско
Коментари Харесай

Двустранно българо-американско учение “TANGRA“ тества националните процедури за засичане на ядрени и радиоактивни материали на границата

В интервала 7–9 септември 2022 година се организира двустранното българо-американско командно-щабно обучение “TANGRA TTX ”, проведено взаимно от Министерството на външните работи и Държавния департамент на Съединени американски щати, в съдействие с Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките (ИЯИЯЕ-БАН) и посолството на Съединени американски щати в България. Събитието събра в конферентния център „ Quasar Innovative Event Center “ в комплекса на Българската академия на науките в София водещи експерти от България и Съединени американски щати за инспекция и практическо изпитване на националните процедури за деяние при засичане на нуклеарни и радиоактивни материали на българските сухопътни и въздушни Граничен контролно-пропусквателен пункт, в това число така наречен „ зелена граница “.

Учението беше намерено с приветствени речи от заместник-министъра на външните работи Костадин Коджабашев, посланика на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа и доцент Лъчезар Георгиев, шеф на ИЯИЯЕ-БАН. В своите уводни думи те подчертаха изключителното значение на положителната подготовка за бърза и ефикасна детекция и противопоставяне на противозаконното превозване на нуклеарни и радиоактивни материали през летищата, пристанищата и сухоземните граници за запазването на целостта на държавните граници и сигурността на страните и техните жители. В този смисъл учението “TANGRA TTX ” – като проява на общия ангажимент за възстановяване на националната сигурност – дава опция на българските специалисти да се срещнат с най-хубавите практики по засичане и предварителна защита на противозаконен презграничен трансфер и превозване на нуклеарен и радиоактивен материал, както и да обменят на практика опит и познания с техните американски сътрудници посредством практическо изпитване на българските национални процедури за деяние при засичане на нуклеарни и радиоактивни материали на Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Участници в учението от българска страна бяха редица представители на изпълнителната власт (служители в секторите на сигурността, опазването на вътрешния ред, гражданската отбрана, опазването на здравето, експортния надзор на въоръжения и др.), правосъдната власт (служители на прокуратурата и следствието) и националните научни и университетски среди.

В качеството на лектори и презентатори американската страна излъчи опитни специалисти от Държавния департамент и Департамента по енергетика на Съединени американски щати, Федералното бюро за следствие, Департамента за вътрешна сигурност и Агенцията за противопоставяне на заканите за защитата. Пред участниците бе извършена също по този начин проява със профилирано техническо съоръжение – мобилната CBRN/ХБРЯ лаборатория, с която разполага ИЯИЯЕ – Българска академия на науките по плана D-EMERSYS.

От външнополитическа позиция учението “TANGRA TTX ” има подчертана значителност като израз на дейното и динамично двустранно съдействие сред България и Съединени американски щати в региона на нуклеарната сигурност. То надгражда досегашното подпомагане на американската страна, на практика израз на което е дарената от американския Департамент по енергетика техника за над 50 млн. $, оборудвала редица български Граничен контролно-пропусквателен пункт с детектори за нуклеарен и радиоактивен материал и оказваната всестранна помощ на българските способени органи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР