В пекински ресторант е закачен надпис, който уверява: Този търговски

...
В пекински ресторант е закачен надпис, който уверява: Този търговски
Коментари Харесай

Пекин е мъртъв град заради епидемията от коронавирус в Китай

В пекински ресторант е закачен надпис, който твърди: " Този търговски обект е бил дезинфекциран през днешния ден. " Не се вижда обаче никакъв клиент - паникьосаните от епидемията от ковид китайци всеобщо престанаха да посещават магазини и публични места.

Многобройните търговски центрове на столицата, които нормално се радват на висока посещаемост, в този момент остават празни. Само няколко коли се движат по смълчаните булеварди, придавайки на 20-милионния мегаполис тип на нереален град посред ваканцията за лунната Нова година.

С разрастването на епидемията от вирусна пневмония, която към този момент е взела 132 жертви и е заразила близо 6000 души, управляващите предизвикват хората да си стоят вкъщи и да носят хирургически маски, в случай че се постанова да излизат.

Предизвикващата все по-голяма паника обстановка така и така не подтиква да си покажеш носа на открито. В метростанциите чиновници в херметични комбинезони правят измервания на телесната температура.

Тази температура се следи и в гарите, хотелите, полицейските сектори и даже в жилищните блокове, където на влизане се опира термометър в челото на всеки клиент.-->
При това състояние е мъчно за комерсиалния център Тайку Ли в източната част на Пекин да притегля купувачи.

На всички етажи там се виждат единствено неколцина клиенти, а на всички места се усеща миризма на дезинфекциращи препарати. Разлепени на всички места плакати приканват посетителите да си покриват лицата.

Много от магазините са затворени. Ресторантът за жарено месо Хао Лу Вей е отворен, само че макар обещанието му за интензивно и постоянно разчистване, масите остават празни.
" Когато пазарувате, бъдете уверени, че нашият магазин е бил подложен на задълбочена стерилизация. Честита Нова година! ", написа на витрината на една оптика, която също е празна.

Изчерпани количества в аптеките

Обратно, магазините, където се продават хирургически маски и дезинфекциращи препарати, са изчерпали количествата им, а цената на тези артикули стремглаво пораства в уеб страниците за продажби онлайн.

" Абсолютно нищо не ни е останало от Нова година ", която тази година в Китай се пада на 25 януари, извинява се аптекар в диалог с пощальон, който обезверено търси дезинфекциращ препарат.

Търсенето е голямо и в допълнение се укрепва от формалните разпореждания: провинция Гуандун с население 110 милиона души е наредила на хората да си покриват лицата на публични места и редица други региони са създали същото. Властите работят по увеличение на производството на хирургически маски.

Вярно е, че Пекин нормално се опразва отчасти в новогодишния интервал, когато мигриращите служащи и доста от жителите се прибират по родните си места. По това време обаче столицата е посещавана от голям брой туристи, а и самите пекинци се струпват по новогодишните панаири в храмовете и парковете на града.

Заради епидемията обаче тези празненства са анулирани, а груповите пътувания са прекратени в цялата страна. Транспортът също е неподвижен, като минимум 2000 междуградски влакове са спрени.

" Не знаем какво да вършим "

Затворените по домовете си китайци залъгват скуката си със саркастични послания в обществените мрежи. В един всеобщо споделян видеоклип в платформата УиЧат се виждат играчи на маджонг с транспарантни найлонови пликове на главите.

По улиците на Пекин въпреки всичко се срещат няколко дръзки пешеходци. В известния със своите питейни заведения и магазини квартал Санлитун двама мъже на 30 и няколко години махат маските си и нехайно възпламеняват цигари.

В прилежаща зала за игри един мъж пробва шанса си с машина с щипка за вадене на играчки. На въпрос от Агенция Франс Прес той показва догатката, че тези машини постоянно се почистват, само че не е изцяло сигурен. " Опитваме да останем допустимо най-вече в къщи, само че въпреки всичко дойдохме тук, тъй като не знаехме какво друго да вършим ", въздъхва той.

Броят на доказани заболели от ковид в Пекин и рискът от заразяване там не престават да порастват, заяви заместник-директорът на столичния Център за надзор и предварителна защита на заболяванията Пан Синхо, представен от Ройтерс.

До момента в Пекин са доказани един смъртен случай и 102 инфектирани с вируса.

Броят на инфектираните с ковид в Хонконг набъбна до 10 души след откриването на два нови случая, съобщи ТАСС.
В лечебните заведения на града остават над 100 души с допустимо заразяване. Всички са в устойчиво положение.

Заради епидемията в Хонконг са затворени туристическите, културните и спортните обекти, а всеобщите прояви са анулирани. От през днешния ден градът напълно прекратява железопътните и фериботните връзки с континентален Китай. Взето е и решение за редуциране на половина на полетите от други китайски градове и прекратяване на издаването на позволения за визити на китайски туристи в Хонконг.

Двама от 206-те японски жители, които бяха евакуирани в Токио от епицентъра на епидемията Ухан в Централен Китай, са посочили признаци на пневмония, само че към този момент няма доказана диагноза за ковид, съобщи Ройтерс.

Други трима пасажери с температура или кашлица са приети в болница за наблюдаване, само че нямат признаци на вируса.

Четирима души от семейство от Ухан, които сега се намират в Обединените арабски емирства, са диагностицирани с ковид.

Четирима души от южната немска провинция Бавария, които са инфектирани с ковид след посещаване на колежка от Китай, демонстрират напълно слаби признаци на болестта, сподели немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан.

В един от първите известни случаи на предаване на вируса от човек на човек отвън Китай, 33-годишен мъж евентуално е бил инфектиран на 21 януари от китайска колежка, която е била на неколкодневен престой за професионално образование. Другите трима пациенти са под наблюдаване в изолатор в клиника в Мюнхен.

До момента отвън Китай има близо 60 случая на инфектирани с ковид от 15 страни, без смъртен случай. В Китай коронавирусът е взел 132 жертви, а към 6000 души са инфектирани.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР