В първата среща с македонския премиер Зоран Заев след избирането

...
В първата среща с македонския премиер Зоран Заев след избирането
Коментари Харесай

Мицотакис към Заев: Нямаше да подпиша Преспанския договор, ако бях на власт през 2018 г.

В първата среща с македонския министър председател Зоран Заев след избирането му, гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че нямаше да подпише Преспанския контракт, в случай че беше на власт през 2018 година, когато бе подписано съглашението, написа електронното издание на вестник Kathimerini, като се базира на неназовани държавни източници, представени от АНА-МПА.

Въпреки това, откакто към този момент е утвърдено от гръцкия парламент през януари тази година, съглашението в този момент е част от интернационалното прави и държавното управление ще го съблюдава, добави той по време на диалога сред министър председателите в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, предава " Фокус ".

Освен това Мицотакис е призовал Заев да приложи всички аспекти на договорката за името до дъно и съответно тези, свързани със отбраната на комерсиалните марки.

Заев съобщи, че неговото държавно управление има за цел да избегне забавяния и да приключи всички висящи въпроси, които са свързани с напъните за присъединение на страната му към Европейския съюз, а също така изрази вяра, че сполучливото използване на Преспанското съглашение ще улесни гръцките вложения в Македония.

Мицотакис отговори, че неналичието на договорка в предишното в никакъв случай нее попречила вложенията от Гърция.

Като водач на тогавашната съществена съпротива Мицотакис се опълчи на съглашението с аргумента, че основава повече проблеми за Гърция, в сравнение с взема решение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР