В парламентите на София и Скопие днес се проведе сходно

...
В парламентите на София и Скопие днес се проведе сходно
Коментари Харесай

София и Скопие готвят съвместно честване на рождения ден на Гоце Делчев

В парламентите на София и Скопие през днешния ден се организира сходно съвещание - заключения и резултати от визитата на българската делегация в Северна Македония и междуправителственото съвещание в София. В Скопие пред депутатите застана външният министър Буяр Османи. По същото време, в българския парламент на въпроси отговаяше министър председателят Кирил Петков. Той препотвръди, че промени от българска страна в историческата комисия сред България и Северна Македония няма да има. Стана ясно, че ще има взаимно честване на рождението на Гоце Делчев. Депутатите приканиха премиера да се работи по въпроса, българите да бъдат вписани в македонската конституция преди началото на договарянията за участие в Европейски Съюз.

Премиерът Петков за следващ път съобщи, че по никакъв метод няма да пренебрегва българската позиция за Северна Македония. Членовете на страната ни в историческата комисия няма да бъдат сменяни.

За две седмици да приказваме за 4 + 1, вместо за 5 + 1, министър председателят на РСМ да показа, че е подготвен да вкара българите в тяхната конституция без да бъде безапелационен с времето, само че да го заявява пред медиите, да имаме три меморандума подписани и да имаме календар, където тези групи да се срещат всяка седмица - аз мисля, че това е добре свършена работа, съобщи Кирил Петков.

Намалете малко ентусиазма. Ще вдигнете доста упованията и след това би трябвало да се обяснявате на всички нас. Знаете ли какъв брой меморандума ние подписахме, каквито вие подписахте с тях - над 20, съобщи Екатерина Захариева - народен представител от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили.

Ден след визитата си в Брюксел, Кирил Петков разяснява, че европейските ни сътрудници са обнадеждени от сигналите от България и Северна Македония.

И получаваме поддръжка не тъй като те изискват нещо от нас, а тъй като се обнадеждиха, че политическото говорене се е заменило с действителни дейности.

От " Продължаваме промяната " считат, че за две седмици се е свършила толкоз работа, колкото не била свършена за 4 години.

Приемането на Северна Македония в Европейски Съюз е значимо за българския интерес и е значимо ние да лидираме процеса, сподели Настимир Ананиев- народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

ГЕРБ чакат кабинетът " Петков " да пази заложеното в рамковата позиция на държавното управление и декларацията на Парламента от 2019г.

Ако сте в плен на логиката, че е хубаво РСМ да бъде пусната да стартира договаряния, а след това някакси в хода на тези договаряния да бъдат решавани тежките въпроси, сме длъжни да ви предупредим, че този метод е потвърдено неефикасен, сподели Даниел Митов - народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според Движение за права и свободи не по всяка тематика би трябвало да има опълчване на власт и съпротива.

Има едни тематики, по които с общи старания и народен консенсус би трябвало да вървим напред, несъмнено, основавайки се на предишното и ползвайки предишното, сподели Мустафа Карадайъ- ръководител на Движение за права и свободи.

БСП приканиха да се резервира политическия консенсус.

Ние поддържаме напъните да се заложи на нов метод в връзките с РСМ, нов метод, основан обаче върху досегашния консенсус, сподели Кристиан Вигенин - народен представител от Българска социалистическа партия.

" ИТН " имат вяра, че усилването на връзките сред двете страни - стопански и културни - ще доведат до намаляване на напрежението.

Взаимоотношенията сред двете страни бяха до точката на заледяване. Ще държим да има юридически гаранции за гарантиране правата на жителите на Северна Македония с българско съзнание в тая страна. За нас за момента такава гаранция е вкарването на българите като държавотворен народ в македопската конституция, сподели Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на " ИТН ".

От Демократична България обрисуваха по кое време българското малцинство би трябвало да бъде вписано в македонската конституция.

Да, България би трябвало да откри метод да реши тези проблеми преди да даде зелена сметилина за присъединение на Македония към Европейски Съюз, само че също по този начин с цялостното схващане, че Европейски Съюз и присъединението на Македония към него не е просто някаква премия, то е част от решението, сподели Христо Иванов- народен представител от ПГ на " Демократична България ".

От " Възраждане " обрисуваха огромния проблем съгласно тях:

Македония е втората българска страна на Балканският полуостров и огромният проблем с нея не е обвързван с неналичието на транспортни връзки, не е обвързван с неналичието на изпълнено съглашение за на ниска цена роуминг, обвързван е с фалшификацията на история, на съзнание, на репресии рещу българите там, които се правят там повече от 100 години, сподели Костадин Костадинов - ръководител на " Възраждане ".

Премиерът Петков изрази вяра през март да бъде пусната авиолинията София- Скопие, още тази гад да се изградят 13 км път до Клепало, а за ж.п. линията разчита и на европейско финансиране.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР