В Париж се проведе традиционният военен парад по случай националния

...
В Париж се проведе традиционният военен парад по случай националния
Коментари Харесай

Впечатляващ военен парад в Париж - летящи войници, роботи и дронове


В Париж се организира обичайният боен церемониал по случай националния празник на Франция. Парада одобри френският президент и Върховен главнокомандващ Еманюел Макрон. След като излезе от Елисейския замък, той тържествено обиколи строените военни елементи и се качи на трибуната за посетители. Там, с изключение на него и други френски публични лица, бяха и задгранични водачи, измежду които немският канцлер Ангела Меркел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По време на парада по " Шанд Елизе " дефилираха общо към 4300 военни, в това число и от другарски непознати страни, 237 конника и 196 бронирани машини. Над центъра на френската столица прелетяха 69 самолета и 39 хеликоптера.



Особено внимание бе отделено на техническите нововъведения в армията. Преди началото на парада пред основната естрада бяха демонстрирани редица военни роботи и безпилотни летящи устройства. Летящ човек, дронове и роботи сграбчиха вниманието парада, предадоха Франс прес и ТАСС. Известният френски откривател Франки Запата прелетя на височина няколко десетки метра над парижкия бул. Шан-з-Елизе. Той показва летяща платформа за бойци, която е снабдена с пет дребни реактивни мотора, така наречен Флайборд еър (Flyboard Air). Друга оригиналност, която бе демонстрирана през днешния ден, бе мултифункционалният робот с четири колела Стамина (Stamina), създаден от френско-германския научно-изследователски институт " Сен Луи ".



Роботът може да се насочва без Джи Пи Ес (GPS), да проучва изображения от околната среда и да прави съпоставения със заложена в паметта му информация.
Показан бе и роботът Колос (Colossus), който тази година бе употребен при потушаването на пожара в катедралата " Нотр Дам ". Той може елементарно да преодолява трудности, а изображенията от неговите телекамери бързо се предават на екрана на оператора.

В небето над Шан-з-Елизе прелетя и безпилотният летателен уред Блек хорнет (Black Hornet). Това е дребно разследващо средство. Дълго е едвам 16 см и тежи 33 грама. Френските въоръжени сили от 2016 година интензивно употребяват тази норвежка разработка при интервенции на френските сили " Бархан " в битката с ислямските терористи в зоната на страните от региона Сахел. Войници от едно от ударните подразделения, показани на парада, бяха екипирани с екзоскелети, които неведнъж усилват силата на боеца, позволявайки с лекост да се придвижват 100-килограмови товари на огромни дистанции.



Вчера Макрон разгласи основаването на център за военно-космическо командване на Франция, а през днешния ден военната министърка Флоранс Парли заяви, че той ще бъде ситуиран в южния френски град Тулуза - център на френската авиокосмическа промишленост. Тя добави, че до 10 дни ще бъдат обявени спомагателни сведения за този център. Главната тематика на парада бе военното съдействие на страните от Европейския съюз и в частност изложената преди година от Макрон Европейска самодейност за интервенция. В тази стратегия, предвиждаща взаимни дейности при положение на изключителни военни и филантропични рецесии, дружно с Франция ще вземат участие още 10 страни. Именно техни представители откриха парада, преминавайки по " Шанз Елизе " с военните си знаци.



ДПА съобщи, че преминавайки по основния парижки бул. " Шанз Елизе " с кортежа си, Макрон е бил освиркан от група протестиращи, наброяваща сред 20 и 50 души, застанали измежду феновете, пристигнали да следят парада. Част от тях пуснали жълти балони - знак на протестното придвижване на " Жълтите жилетки ".
Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР