В Париж се опитват да включат бистрата към ЮНЕСКО. Макар

...
В Париж се опитват да включат бистрата към ЮНЕСКО. Макар
Коментари Харесай

​Ще бъде ли включено парижкото бистро в списъка на ЮНЕСКО?

В Париж се пробват да включат бистрата към ЮНЕСКО. Макар името им да идва от съветската дума „ бързо ", те са емблема, безапелационни са създателите на концепцията.

Парижкото бистро би трябвало да получи своето място в ЮНЕСКО като нематериално културно завещание. Това е задачата на акция, зад която стои асоциация на готвачи и ресторантьори, подкрепена от общинските управляващи на френската столица. Аргументът - бистрото е въплъщение на „ изкуството да живееш ".

Парижкото бистро обаче е застрашено от изгубване. Всяка година се следи понижение на бистрата в Париж, а през 2018-та броят им е паднал под символичната граница от 1000. Освен това единствено допреди 30 години бистрата са представлявали съвсем половината от всички заведения за хранене в столицата на Франция, а през днешния ден делът им е не повече от 14%.

Една от аргументите е, че има резистентен отлив на клиенти - наклонността е от ден на ден хора да избират да си останат у дома. Серията от терористични офанзиви в допълнение са нанесли провали на бизнеса. Променят се и питателните привички и усети.

А бистрото е обществена институция, споделят парижани. Там по едно и също време си самичък и в общественост. Няма обществено, етническо, религиозно или друго разделяне, само че има вкусна и домашна храна на умерени цени. В бистрото може да се изпие и просто пиво. Автентичното бистро работи от рано до късно вечер и е място за срещи и диалози.

Искането за признаването на парижкото бистро за нематериално културно завещание е импортирано във френското Министерство на културата, което би трябвало да показа кандидатурите до март 2019 година Решението на ЮНЕСКО ще бъде оповестено през декември същата година или най-късно през януари 2020-та.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР