В панагюрското село Баня тече благотворителна кампания за възстановяване на

...
В панагюрското село Баня тече благотворителна кампания за възстановяване на
Коментари Харесай

В Баня: Събират средства за нова камбана на храма си

В панагюрското село Баня тече благотворителна акция за възобновяване на  камбаната на храма " Свети Николай ".  До момента са събрани 370 лева, само че трябват още много, описа пред " Пазарджишка Марица " Стоят Сурлеков, ръководител на локалното  църковното настоятелство.
Ремонтът на камбаната ще излезе сред 2500-  3 000 лева Не знаем какъв брой тъкмо.Ще я претопим и ще използваме материала за изработката на новата. Питали сме занаятчия от Пловдив. той би трябвало да пристигна на място, с цел да види качеството на материала и чак тогава ще може да каже точната сума,допълва Сурлеков. 
Камбаната  е пукната и гласът й от години не е същият. Тя има много забавна история. 
Според описа на Стоян Сурлеков тя е била открадната преди години. Междувременно е закупена нова камбана.Тогавашният духовник Стоян Манолов е провел съселяните си  и парите за нова камбана били събрани. След години обаче остарялата била открита в къща в Троян. Жителите на Баня я видели на фотография и отишли да си я приберат. От нея обаче било отчупено парче евентуално по време на  свалянето  й от камбанарията от крадците.
Камбаната е прибрана в Баня, само че се пуква в резултат на отчупеното парче. Днес хората от селото се надяват скоро сумата да бъде събрана и  камбаната да се ремонтира. Тя е първата камбана на храма " Свети Николай ". В днешно време мъчно се намират донори, а локалните не са по този начин заможни, разяснява ръководителят на църковното настоятелство.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР