В отворено писмо председателят на Държавната агенция за закрила на

...
В отворено писмо председателят на Държавната агенция за закрила на
Коментари Харесай

Председателят на ДАЗД с отворено писмо към ръководителите на услуги за деца

В отворено писмо ръководителят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова насочи покана към ръководителите на услуги за деца да се включват в две начинания на Агенцията.

Първата е ежегодното връчване на характерен знак „ Аз подсигурявам щастливо детство “ като самопризнание за гарантиране на правата на детето. 

За оценката могат да аплайват или да бъдат номинирани общини, юридически лица, неправителствени организации, цивилен организации, снабдители на обществени и универсални услуги за деца.

Категориите, в които ще се присъжда знакът, са стабилно развиване, сполучлива смяна и значима иновация, като всеки претендент може да показа своята активност единствено за една категория.

Втората акция на ДАЗД е „ Живот без принуждение за всички деца “ от началото на образователната 2018/2019 година

Кампанията се осъществя в осъществяване на Националната стратегия за протекция на детето за 2018 година и ще включва разнообразни начинания. В тяхното осъществяване ще бъдат включени националния детски съвещателен орган – Съвета на децата, и съществуващите училищен препоръки в учебните заведения.

OFFNews разгласява отвореното писмо на доктор Елеонора Лилова към ръководителите на услуги за деца:

Уважаеми ръководители,

Като ръководител на Държавната организация за протекция на детето бих желала да изразя своята благодарност за денонощните Ви грижи към децата и неуморните старания, които непроменяемо съпътстват житейския Ви и професионален път. Вярвам, че Вашите разсъдък, мисъл, страст, болежка и вяра в посока обезпечаването на най-хубавите условия за живот и развиване на децата, съпътстват организацията на активността Ви. Вярвам, че всеки ден и час, като същински експерти Вие и екипите, които изграждате като същинско семейство, работите с душа и сърце за бъдещето на децата на България.

Безусловно правя оценка и обстоятелството, че управническите действия и решения изискват голям брой умения и качества, нужни за процеса на осъществяване на актуалните специфични и социално-педагогически, психически и медицински грижи. Важен принцип в работата е практиката ни да се основава на настоящи познания за актуалните потребности на детското развиване, както и на спецификите на самостоятелните потребности на всяко дете. Самото неизменност и надграждане на този развой е поръчител за повишение на качеството, в подтекста на спецификата и разнородните аспекти на предоставяните от Вас услуги.

Нелеката орис на децата, чиято участ е поставила тежката си ръка върху психологичното, прочувственото, общественото и физиологичното им развиване, е главната причина страната да поставя спомагателни грижи за Центровете за настаняване от фамилен вид и профилираните институции за деца. Именно тук бих желала да Ви обърна внимание, че разгадавам на Вас, като реализатори на държавната политика на терен, да полагате в оптималната степен старания и непрекъсната сила, с цел да осигурим допустимо най-хубава среда за развиването на всяко едно дете.

Вие, които работите директно с децата, сте единствените, които могат в оптималната степен да пресъздадат нужната топлина и уют. Вие сте тези, които идентифицирате, проследявате и развивате качествата и заложбите на всяко поверено Ви дете. Вие сте тези, които вършиме детето неповторимо, единствено по себе си, организирате пълноценно всекидневието му, давате му явен образец, възпитавате и го подготвяте за живота му в растежа. Именно това е най-трудното професионално предизвикателство, наречено съзидателност.

Вярвам, че всеки един от Вас и колективите Ви предоставяте най-подходящата среда за всички деца, осигурявайки пълноценните им физическо, умствено, нравствено и обществено развиване. Гарантирате правата им и с това съграждате едно същински несъмнено място с ненарушаване достолепието на децата, без нечовешки способи на образование, физическо, психическо или друго принуждение или форми на влияние.

Вярвам, че давате всичко от себе си да подобрявате непрекъснато своята организация, като осигурявате безвредна и сигурна среда за всяко дете. Защото Вие най-добре знаете, че то има писано и неписано право на протекция, заслужава да бъде подкрепено да развива капацитетите си в цялост. Във всички случаи сме длъжни да пазиме по най-хубав метод ползите му и да се съобразяваме със характерната му накърнимост. Като ръководители, Вие с екипите си би трябвало да сте образец за подражателство за децата и да притежавате личностни, морални и обществени качества, с които да изграждате и поддържате връзки и атмосфера на почитание, доверие, съдействие и колегиалност.

Обратният развой, който можем да следваме, е бездействието и деструкцията – всяка форма на неуважение на детската персона, мнение, права, даже и несъзнаваното вменяване на възприятие за виновност в децата, водят до образуването на една следваща неизбежна непълноценност. Всичко това подбужда децата към актове на експанзия, което неизбежно води, рано или късно, до форми на тормоз, в един или различен смисъл.

Затова всички ние сме морално и професионално виновни за извисяването на човещината и професионализма в нашите институции, и всичко това – за благоденствието на децата и родината ни.

Бих желала да Ви поканя да се включите в две начинания на Държавната организация за протекция на детето:

1. Конкурсна процедура за отличителния знак на ДАЗД „ Аз подсигурявам щастливо детство “. Той ще се присъжда годишно като самопризнание за гарантиране на правата на детето. За оценката могат да аплайват или да бъдат номинирани общини, юридически лица, неправителствени организации, цивилен организации, снабдители на обществени и универсални услуги за деца. 

Три са категориите, в които ще се присъжда знакът: Устойчиво развиване, Успешна смяна и Значима иновация. Срокът за кандидатстване е 31.10.2018 година За повече информация, апелирам, посетете уеб страницата на ДАЗД.

2. Националната акция „ Живот без принуждение за всички деца “, чието мото е „ # действай “ (хаштаг „ Действай “). Кампанията е в осъществяване на Националната стратегия за протекция на детето за 2018 година, утвърдена от Министерския съвет. Включването в нея е непринудено, само че считам, че ще е извънредно потребно за Вашата институция. Участието Ви ще засилва взаимоотношенията на децата в посока построяването на положителна среда в дух на партньорство, както и в посока ценене мнението на всяко дете в общността. Една от основните цели на националната акция е да подкрепим децата в това те да станат по-активни, толерантни, положителни и в това време непримирими към насилието във всичките му форми в детското всекидневие.

Част от философията на Националната акция е, че общественият работник/възпитателят влизат в ролята на ментори – те единствено направляват процеса на образуване на децата, като ги срещат с информация за това, какво е положителна среда и в същото време се афишират против насилието в групата. Менторите срещат децата и с опцията да посетят уеб страницата на акцията (www.decabg.eu), чието мото е „ #действай “ (хаштаг действай).

Всички, които се включат, се афишират против експанзията и издевателството както в действителния, по този начин и във виртуалния свят. Основният принцип е: „ Прави на всички към теб това, което искаш да ти се случи на теб “.

Подробности за акцията и присъединяване на децата ще намерите на уеб страницата www.decabg.eu, който следва да бъде деен скоро след започването на новата образователна 2018/2019 година. Предстоят изненади и тематични оферти, тъй че апелирам следете уеб страницата и бъдете дейни.

Вярвам, че всички деца заслужават да живеят в приятна и спокойна среда. Вярвам, че децата могат да изградят своя живот без принуждение, тъй като всяко дете заслужава това и ние възрастните би трябвало да ги подкрепим.

В умозаключение ще Ви напомня три свещени думи, без които не би било допустимо да създадем нито стъпка напред, а точно: любов, човечност, добрина. Дълбоко в себе си имам вяра, че взаимната ни работа ще бъде ползотворна, а държанието ни – самодейно. Нека всички дружно станем образец за подражателство и активизираме дейностите си в посока създаване на едно положително общество за нашите деца. Нека оставим по доста от себе си у всяко дете, което възпитаваме, отглеждаме и лекуваме – по доста, само че единствено и само в положителен подтекст, посредством професионализъм и всеотдайна обич.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР