В отворено писмо до медиите Васил Божков, който повече от

...
В отворено писмо до медиите Васил Божков, който повече от
Коментари Харесай

В писмо Божков обясни защо няма да бъде екстрадиран и обвини прокуратурата в лъжа

В отворено писмо до медиите Васил Божков, който повече от година и половина живее в Дубай, опровергава изказванията на представителя на основния прокурор Сийка Милева в изявление пред " 24 часа " от 4 октомври и упрекна прокуратурата в неистина. В изявлението Милева показва, че прокуратурата е изпратила 19 тома с материали и доказателства към молбата за екстрадиция на Божков и към момента се чака отговор от управляващите в Обединените арабски емирства, а по-късно са изпратени още 2 молби за екстрадиция. Милева споделя и че на Божков са пращани призовки, само че той не се е явявал, с цел да му бъдат предявени обвиняванията.

В писмото Божков твърди, че спецпрокуратурата е изпратила в началото 7 претенции за изгонването му, а по-късно са били добавени още спомагателни като общият брой е 18 (толкова са повдигнатите обвинявания по няколко разнообразни каузи против Божков - бел. ред.) Той цитира и юриста си Гасан Ел Дайе, който го е представлявал по делата в Дубай и споделя за проблема там.

Според писмото на Божков и изказванията на бранителя му, българската прокуратура в никакъв случай не е представяла най-важните документи, свързани с тези претенции за екстрадиция - първичното следствие и истинската заповед за задържане, които е наложително да бъдат показани според закона за екстрадиция в ОАЕ.

Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, с цел да получат тези съществени документи за правосъдните органи в страната, само че те в никакъв случай не бяха изпратени. Най-висшият съд в Абу Даби, който е способният съд да преглежда делата за екстрадиция, се срещна с цялата кореспонденция по настояванията за екстрадиция, прегледа и оцени документите, изпратени от България, с цел да откри, че българските управляващи не са изпратили главните и най-важни документи в екстрадиционната процедура ", се показва в писмото.

Това е и повода съдът в ОАЕ да се произнесе дефинитивно и да отхвърли настояванията за екстрадиция. Решението е влезнало в действие и не предстои на обжалване.

По думите на юриста, правосъдният акт почива на две учредения - българските управляващи на са показали най-важните документи в екстрадиционното произвеждане и обвиняванията в закононарушенията не са потвърдени.

" След произнасянето си, съдът в ОАЕ уведоми за решението си основната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички способени органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските управляващи в границите на нормалния законов ред. Докато течеше екстрадиционното произвеждане господин Васил Божков имаше съответно упълномощени юристи в Дубай, ОАЕ. Връчвани са му и той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните традиции над 20 призовки и известия от разнообразни съдилища в България. До този миг, обаче, той нито е получавал, нито даже е юридически опит за връчване на уведомления от българската прокуратура ", твърди бранителят му в отвореното писмо.

Той е безапелационен, че Божков обитава законно в Обединените арабски емирства и там против него няма висящи производства, а откакто Червената бюлетина на Интерпол бъде анулирана, въпросът с неговата поискана екстрадиция дефинитивно ще завърши. Червената бюлетина за Георги Попов, който към този момент е в България, е била анулирана от дълго време, показва още юристът.

" Надявам се, че с това поставям един път вечно завършек на безсилните неистини и спекулации на прокуратурата в България за изказванията, че се " прикривам ", че " не могат да ме открият и да ми връчат призовка ", че " още чакат решение по настояванията за екстрадицията ми " и други сходни изказвания ", приключва писмото си Божков.

На 15 март Божков - единствено ден откакто Съдът на Европейски Съюз в Люксембург. Такава бе издадена и за самия Божков и тогава той реагира с коментар в обществените мрежи - " Идвам ". Информацията дали е напускал Дубай няма публично удостоверение, а два месеца по-късно -.

Подобен бе въпросът и с Георги Попов, който също е измежду упрекнатите за присъединяване в незаконна група дружно с Божков - прокуратурата разгласи, че той е екстрадиран след решение на съда в Дубай, а Божков и Попов - че непринудено е изискал да се върне в страната. Малко след прибирането му в България, Георги, откакто прокуратурата не изиска непрекъснатото му задържане под стража.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР