В отсъствието на министъра на финансите Асен Василев, но в

...
В отсъствието на министъра на финансите Асен Василев, но в
Коментари Харесай

3400 лв. максимален осигурителен доход премина на първо четене

В отсъствието на министъра на финансите Асен Василев, само че в наличието на този на обществената политика - Георги Гьоков, Народното събрание одобри през днешния ден на първо четене бюджета на Държавното публично обезпечаване.

Този спор мина много по-спокойно от този преди него - за бюджета на НЗОК, а главните разисквания се водеха към няколко политики, които с изключение на МСТП съществено поддържа и самият Асен Василев.

Накратко - бюджет 2022 на ДОО, който ще влезе в действие от първи април, допуска увеличение на минималната работна заплата до 710 лева, нарастване на прага на оптималния застрахователен приход до цели 3400 лева при 3000 лева сега, компенсации за майчинство през втората година до 710 лева и индексиране на пенсиите през юли по швейцарското предписание с 6,1%.

Очаквано главните полемики бяха за нарастването на прага на МОД, като през днешния ден пролича и разнобоя в ръководещата коалиция по тематиката. " Демократична България " разгласи, че няма да поддържа тази мярка и че ще предложи да се създадат планове на въздействието и вероятно тя да влезе от юли. Неясна остана и позицията на Има Такъв Народ, чиито главен представител Любомир Каримански е кардинален съперник на повдигането сега.

Против, несъмнено, и е и опозицията от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", само че, изключително при ГЕРБ, по-скоро става дума за политическа позиция, тъй като точно те подвигнаха прага преди няколко години и то с по-голям % от в този момент. Идеята им, че това ще докара до отлив на ИТ чиновници, които са главните наранени от повдигането, не се поддържа от числата след тяхното решение да усилят прага.

Очаквайте детайлности!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР