В отношенията между България и Русия няма промяна и добронамереността

...
В отношенията между България и Русия няма промяна и добронамереността
Коментари Харесай

Тома Биков за изгонения дипломат: Действията на Русия са реципрочни

В връзките сред България и Русия няма смяна и доброжелателността сред двете страни остава годна. Този коментар направи депутатът от ГЕРБ Тома Биков на фона на новината, че Русия разгласи посланик от българското посолство в Москва за личност нон грата.

По-рано от външното ни министерство оповестиха, че действието е на правилото на реципрочността поради съветския посланик в София, който бе разгласен за личност нон грата в края на октомври 2019 година до това се стигна, откакто съветския посланик бе упрекнат в шпионаж. От нашето Министерство на външните работи прецизираха, че отзованият български посланик е с сан, равносилен на този на съветския.

" Това, което се е случило през днешния ден, е реципрочно деяние на наше деяние по отношение на отзоваване на съветски посланик от България. Доколкото разбрах диалогът в посолството е бил напълно доброжелателно към нашия първи посланик там. Така че считам, че връзките сред България и Русия нямат смяна. И общите планове и доброжелателността сред двете страни остават годни. Това е едно реципрочно деяние, което съветската страна на практика е длъжна да направи ", изясни пред публицисти в Народното събрание Тома Биков.

По думите му казусът няма връзка с " Турски поток " и няма да попречи на построяването му.

" Включително и в Германия с немски посланик беше направено същото деяние, когато Германия отзова съветски дипломати. И както виждате " Северен поток " не страда от това ", заключи той.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също разяснява, че това са общоприети ответни дейности, свързани с експулсирането на основния секретар на съветското посолство преди към месец.

Според него няма връзка сред случилото се и коментара на съветския президент Владимир Путин от през вчерашния ден, че България протака съзнателно построяването на Турски поток.

" Отношенията на България и Русия би трябвало да са стопански, с други думи България би трябвало да си гледа ползите, и от т. нар Турски поток и от евенуталното вдишване на строителството на АЕЦ Белене. Винаги би трябвало да стои въпросът какво печелим ние. Пракитката демонстрира, че от всички тези огромни планове, огромни шлемове, и всевъзможни други измислици, България постоянно е била губеща, в позицията да купува нещо, което не й би трябвало или да заплаща неустойки. Препоръчвам повече внимание във връзка с бъдещите стопански планове, останалото от единствено себе си ще се подреди ", сподели още Валери Симеонов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР