В открито писмо до кмета Пенчо Милков от РИОСВ настояват

...
В открито писмо до кмета Пенчо Милков от РИОСВ настояват
Коментари Харесай

Екоинспекцията скочи срещу кмета на Русе заради мръсния въздух

В намерено писмо до кмета Пенчо Милков от Регионална инспекция за опазване на околната среда упорстват той да показа в къси периоди документи, свързани с осъществяване на отговорностите му по Закона за чистотата на атмосферния въздух

През интервала 18-22 юли 2022 година за територията на гр. Русе няма данни за промишлено замърсяване. Източникът на неприятни миризми, за които алармират жителите на Русе, е тлеещият товар на транспортни плавателни средства в сектор на река Дунав, в прилежаща Р Румъния.

Данните от автоматизираната измервателна станция за непрестанен мониторинг на качеството на атмосферния въздух (КАВ) „ Възраждане “, предоставени от Регионална лаборатория - Русе към Изпълнителна агенция по околна среда не демонстрират превишения на нормите на следените замърсители. Преносът на димните газове към територията на гр. Русе е в директна взаимозависимост от метеорологичните условия - скорост и посока напразно. През цитирания интервал вятърът е бил с преобладаваща посока север-северозапад, с ниска скорост през вечерните и нощните часове.

Основните промишлени съоръжения, които посредством активността си са евентуален източник на миризми към интервала 18-22 юли не са правили индустриална активност. Не са настъпвали промишлени повреди с неконтролирано изпускане на нездравословни излъчвания:

- Дружеството „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД гр. Русе към горецитирания интервал не правило индустриална активност заради годишна техническа профилактика на съоръженията;

- „ Лубрика “ АД не е правила индустриална дейност;

- „ Топлофикация-Русе “ ЕАД – няма данни за необикновен режим на работа на горивните системи. През интервала 18-21 юли РИОСВ-Русе е правила контролна инспекция за съблюдаване изискванията, записани в комплексното позволение (КР) на сдружението. Няма данни за превишения на следените замърсители, според резултатите от Собствените непрекъснати измервания.

Горецитираните обстоятелства са безапелационни за неналичието на данни за индустриален източник на миризми през интервала 18-22 юли 2022 година

РИОСВ-Русе изиска с писмо от кмета на Община Русе да показа в къси периоди документи, свързани с осъществяване на отговорностите му по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Ето и цялостния текст на писмото от екоинспекцията до кмета Пенчо Милков

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИЛКОВ,

Във връзка с Ваше изявление при разкриване на сесията на Общински съвет – Русе на 21 юли 2022 година за промишлено замърсяване на атмосферния въздух, Ви осведомявам за следното:

- През интервала 18-22 юли 2022 година за територията на гр. Русе няма данни за промишлено замърсяване. Източникът на неприятни миризми, за които алармират жителите на Русе, е тлеещият товар на транспортни плавателни средства в сектор на река Дунав, в прилежаща Р Румъния;

- Данните от автоматизираната измервателна станция за непрестанен мониторинг на качеството на атмосферния въздух (КАВ) „ Възраждане “, предоставени от Регионална лоборатория - Русе към Изпълнителна агенция по околна среда не демонстрират превишения на нормите на следените замърсители. Преносът на димните газове към територията на гр. Русе е в директна взаимозависимост от метеорологичните условия - скорост и посока напразно. През цитирания интервал вятърът е бил с преобладаваща посока север-северозапад, с ниска скорост през вечерните и нощните часове;

- Основните промишлени съоръжения, които посредством активността си са евентуален източник на миризми към интервала 18-22 юли не са правили индустриална активност. Не са настъпвали промишлени повреди с неконтролирано изпускане на нездравословни излъчвания:

- Дружеството „ Линамар Лайт Металс Русе “ ЕООД гр. Русе към горецитирания интервал не правило индустриална активност заради годишна техническа профилактика на съоръженията;

- „ Лубрика “ АД не е правила индустриална дейност;

- „ Топлофикация-Русе “ ЕАД – няма данни за необикновен режим на работа на горивните системи. През интервала 18-21 юли РИОСВ-Русе е правила контролна инспекция за съблюдаване изискванията, записани в комплексното позволение (КР) на сдружението. Няма данни за превишения на следените замърсители, според резултатите от Собствените непрекъснати измервания.

Горецитираните обстоятелства са безапелационни за неналичието на данни за индустриален източник на миризми през интервала 18-22 юли 2022 година

В допълнение Ви осведомявам, че на 20 юли т.г. в интервала от 20.00 до 23.00 ч. на територията на гр. Русе бе осъществено наземно отнасяне против комари, за което не е открита информация на интернет страницата на общината. Това допуска, че обществеността не е осведомена. Същото се удостоверява от получените в инспекцията сигнали за неприятни миризми на нефтопродукти в този часови диапазон.

Както знаете, според българското законодателство, налагането на административнонаказателни ограничения за миризми, е допустимо единствено при изрично доказване на източника, и по отношение на оператори, които имат издадено КР с съответни условия за миризми, както и при установено съответно замърсяване или увреждане на околната среда или надвишаване на допустимите емисионни правила, какъвто е съставът на член 69, алинея 1 от Закон за опазване на околната среда. Това значи, че е належащо да бъде известно съответното химично вещество, което провокира неприятни миризми. Следва да се означи, че в Приложението на Наредбата за типа, размера и реда за налагане на наказания при увреждане или при замърсяване на околната среда над допустимите правила и/или при неспазване на избраните емисионни правила и ограничавания, не са посочени всички субстанции, които са евентуални източници на миризми.

Освен това в националното и европейското законодателство липсва легална формулировка на потятието „ неприятна миризма “. Миризмите са субективни усещания с психосоматичен темперамент и въздействието им върху човешкото здраве, се прави оценка от здравните органи.

Към момента няма регламентирани правни правила за миризми, както и профилирано законодателство, уреждащо мониторинга на характерни органични замърсители и контрола в тази област. В страната няма профилирана инсталация за премерване на миризми от промишлени обекти. Поради тази причина се употребява индивидуален метод за определяне на миризмата - органолептичен, т.е. посредством разбиране на сетивния орган за аромат.

За да се удостовери съществуването на миризми в даден регион, следва източникът да е непрекъснат във времето и по отношение на скоростта и посоката напразно. Така, при положение на пожар, и както сега от 14 денонощия, димят запалени 2400 т въглища в двете баржи по река Дунав, това извършва изискването за неизменност (продължителност и непрекъснатост) във времето. В този случай съществуването на миризми в избран регион зависи от скоростта и посоката напразно в този интервал на време, както подчертах нагоре.

Мониторингът на атмосферния въздух се прави във връзка със наличието на субстанции в него, избрани от европейското и надлежно, от националното законодателство като нездравословни, само че не и като интензивно миришещи.

В европейско и националното екологично законодателство са заложени нормативни условия за надзор на качеството на атмосферния въдух, посредством премерване на концентрациите на избрани атмосферни замърсители. Изпълнявайки това, компенетният орган – Министерство на околната среда и водите, посредством стуктурите си – Изпълнителна агенция по околна среда и Регионална инспекция за опазване на околната среда, дефинира пунктове за надзор на КАВ в обитаемоте места. Замърсяване на атмосферния въздух с нездравословни излъчвания се открива при превишаване на заложените средночасови и средноденонощни концентрации на следените замърсители. При съществено замърсяване (достигане на алармени прагове за серни и азотни оксиди) има избрана процедура по известяван на засегнатото население за предриемане на ограничения за отбрана.

За надзор при съществуване на миризми (интензивно-миришещи вещества) няма избрана процедура по европейското и националното законодателство.

В българското законодателство само в комплескните разрешителни по чл.117 от Закон за опазване на околната среда са заложени условия за надзор на равнищата на интензивно миришещите субстанции, изпускани от площадките на операторите.

Основните източници на неприятни миризми в интервала 18-22 юли 2022 година са установените местни пожари на територията на гр. Русе, нерегламентираното изгаряне на боклуци за икономическа полза, горенето на следжътвени останки, т.е източникът на миризми е непрекъснат за несъмнено време и посока напразно.

Нашата процедура демонстрира, че източникът на миризми (интензивно-миришещи вещества) от промишлените предприятия главно се дължи на необхванати излъчвания в работната среда, които се изпускат от време на време (основно през тъмните часове на денонощието) за възстановяване на изискванията на труд в работните пространства.

Както Ви е известно, според наредбите на член 19, алинея 3 от Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), общинските органи упражняват надзор и ръководство на дейностите, свързани с обезпечаване чистотата на въздуха на тяхната територия.

В тази връзка, според член 6, алинея 5 от ЗЧАВ, общинските органи могат да оферират за одобряване по-строги правила от одобрените по алинея 1 на същия член, в избрани селища, общини или региони според от равнището и характера на замърсяване на атмосферния въздух над тях. В пълномощията на Общинския съвет към община Русе е правенето и приемането на профилирана Наредба за определяне, прекратяване, попречване и надзор на излъчването на миризми, причиняващи обонятелни неудобства на територията на община Русе.

Освен това Законът за чистотата на атмосферния въздух е вменил на кметовете на общини отговорности и отговорности по повод чистотата на атмосферния въздух. Ежегодно на интеренет страницата на общината е належащо да се разгласява доклад за осъществяването на общинската стратегия, след утвърждението му от Общинския съвет. Същият не е открит на интернет страницата на общината. (Приложение 1).

На интернет страницата на Общински съвет – Русе е оповестен протокол от съвещание без да е взето решение за утвърждение.

В умозаключение, смятам за редно да подчертая, че разпространението на непотвърдени обстоятелства, недоказани изказвания в общественото пространство водят до безпокойствие у жителите, подронват престижа и доверието в държавните институции, както и не способстват по никакъв метод за решаването на екологичните проблеми на града.

В тази връзка Ви апелирам в къси периоди да ни предоставите:

- Доказателства в поддръжка на Вашето изказване за замърсяване на атмосферния въздух от промишлени източници;

- График за почистването на уличната мрежа за актуалната година, както и материали, доказващи, че сте уведомили населението;

- Предвид множеството постъпили сигнали по отношение на осъществяването на плана за водния цикъл на гр. Русе и според компетентността ви по член 41а от ЗЧАВ доказателства за извършения надзор и подхванатите дейности.

Предвид чувствителността на жителите на град Русе към миризмите във въздуха Ви предлагам да предизвиквате създаването на профилирана разпоредба, обвързвана с миризмите, сходно на Община София.

Приложение: Съгласно текста.

С почитание,

инж. ЦОНКА ХРИСТОВА

Директор на РИОСВ-Русе
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР