В открито писмо до човечеството, публикувано във френския всекидневник Le

...
В открито писмо до човечеството, публикувано във френския всекидневник Le
Коментари Харесай

Не се завръщайте към нормалното!

В намерено писмо до човечеството, оповестено във френския ежедневник Le Monde, 200 интернационалните звезди, измежду които Мадона, Кейт Бланшет, Пенелопе Крус, ⁠Адам Драйвър, Робърт Де Ниро, Жулиет Бинош, Джеръми Айрънс и десетки други артисти, артисти, публицисти, продуценти, носители на Нобелова премия и други авторитетни персони, излязоха с зов: „ Не се завръщайте към естественото! “

В писмото се споделя, че тъкмо „ естественото “ е това, което ни е довело до ръба на тази пандемия и през днешния ден всеки от нас би трябвало да преразгледа „ новото си обикновено “, с цел да бъдем по-осъзнати, по-малко насочени към материалното и потребителското, с цел да сме по-здрави.
Писменото послание е по концепция на Жулиет Бинош и Аурелиен Барау, то е адресирано до международните водачи и жителите на света и прикани всички нас да обмислим надълбоко въздействието на потребителския си метод на живот, да преосмислим навиците си и въздействието, което оказваме върху планетата с нашия метод на живот.

В посланието се споделя: „ Пандемията от Covid-19 е покруса. Тази рецесия обаче има силата да ни предложения да се надигнем пред главните въпроси. „ Оценката е елементарна: „ корекциите “ към този момент не са задоволителни, казусът е систематичен. “
Писмото приканва за нов метод на мислене, който включва радикална смяна в света, а не „ връщане към естественото “ след премахването на строгите ограничения и рестриктивните мерки, наложени поради нашествието на ковид.
Това е апел за пробуждане, се споделя в писмото. Съществуването ни е сложено под риск.
„ Настоящата екологична злополука е част от световна рецесия. Вече никой не се съмнява в всеобщото изгубване на живота на Земята и всички индикатори водят към директна физическа и екзистенциална опасност. За разлика от пандемията, колкото и сериозна да е, иде световен срив, чиито последствия ще бъдат несравними. "
Сред подписалите отвореното писмо са холивудските звезди Джейн Фонда, Марион Котилард и Моника Белучи, както и носителят на Нобелова премия за мир Мухамед Юнус. Авторите пледират за преустановяване на необуздания консуматорски режим и „ радикална промяна " на стопанските системи, с цел да се избави планетата.
" Ние имаме вяра, че е немислимо да се върнем към естественото ", се споделя в посланието, подписано и от Нобелови лауреати за медицина, химия и физика, дружно с други авторитетни мислители. Те назовават пандемията „ покруса “, само че това е и късмет за човечеството да „ изследва какво е значително “ в нашия живот.
„ Корекции не са задоволителни. Проблемът е систематичен ", се споделя в писмото. 200-те подписали декларират, че това е моментът нашите водачи „ да оставят след себе си неустойчивата логичност, която към момента доминира, и да създадат изчерпателен обзор на нашите цели, полезности и стопански системи. “
„ Стремежът към консуматорство и манията за все по-висока продуктивност ни доведоха до отказване на полезността на самия живот: на растенията, на животните и на огромен брой човешки същества. Замърсяването, изменението на климата и унищожаването на останалите ни естествени зони доведоха света до преломна точка. "
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР