В открития през 2000 г. потънал древен град Хераклейон бяха

...
В открития през 2000 г. потънал древен град Хераклейон бяха
Коментари Харесай

Намериха уникални находки в града на Херкулес

В открития през 2000 година потопен античен град Хераклейон бяха изнамерени неповторими древноегипетски находки от френския морски археолог Франк Годио и негови сътрудници.

Смята се, че той е потопен преди 1500 години, а съгласно древногръцката митология Хераклейон е приюрявал Хубавата Елена и любовника ѝ Парис.

Легендите настояват, че Парис и Елена са били приклещени в Хераклейон от ревностния Менелай преди началото на Троянската война.

Древният град е носел и името Херакъл или именуван още Херкулес, тъй като се е вярвало, че именитият гръцки воин го е посещавал през епохата на Античността.

 Море

Ръководителят на археологическата експедиция - Франк Годио, показа в изявление, че разкопките към откритието към момента не престават, а разглеждането на всички писмени знаци и находки несъмнено ще отнеме 200 години.

Морските археолози споделят, че са намерили потъналия град напълно инцидентно, откакто са претърсвали водите на Нил за военни кораби на Наполеон от борбата през 1798 г.

На дъното на египетската река са открити 6-метрови скулптури на богинята Изида, господ Хапи и неидентифициран египетски фараон.

Всички находки са в чудесно положение макар възрастта си.

Сред откритите скулптури са и цифрите, които са охранявали храма, където Клеопатра е била провъзгласена за кралица на Нил.

 Египетски скулптури

Намерени са и десетки саркофази с тела на мумифицирани животни, които били принасяни в жертва на Амон Гереб - висш господ на египтяните.

Открити са още амулети, златни монети и религиозни знаци на боговете Изида, Озирис и Хорус.

Сред забавните находки са и атински тежести, които удостоверяват теорията, че през Древността градът е бил значимо комерсиално пристанище.

Според историческите свидетелства Хераклейон е потопен през IV – VII век след Христа. Една доктрина допуска, че градът е потопен след ненадейно повишаване на морското ниво.

Откритието ще добави дълбочина и повече елементи към познанията за античния свят, защото измежду останките има съвършено непокътнати инкрустирани колони, съдържащи писмени знаци.

Екипът от морски археолози съобщи, че е подготвен да изложи някои от откритите обекти.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР