В отговор на опитите на Запада да изолира Китай технологично

...
В отговор на опитите на Запада да изолира Китай технологично
Коментари Харесай

Пекин дава отпор на техноизолацията си с Бяла книга за обща световна съдба в киберпространството

В отговор на опитите на Запада да изолира Китай софтуерно и осведомително, Пекин започва нова световна самодейност – създаване на „ Общност на общата орис в киберпространството и основаване на по-добро бъдеще за човечеството “. Тази китайска самодейност би трябвало да противодейства на актуалните трендове в софтуерното разделяне на света на два враждуващи лагера, оповестява „ Независимия газета “.

За Русия ще бъде мъчно да се интегрира в новата идея в близко бъдеще. Печалба от това  е допустима единствено в случай че бъде облекчени рестриктивните мерки за достъп на Русия до съвременни технологии, настояват специалисти. Съществуват обаче подозрения, че Китай ще се съгласи да пази ползите на Руската федерация, като си разреши да изостри борбата си със Запада. Търговските и софтуерни връзки със Съединените щати са доста по-важни за Пекин от съветската поддръжка.

Китай разгласява самодейността „ Съвместно създаване на общественост с обща орис в киберпространството “ под формата на Бяла книга на Държавния съвет на Китайската национална република. „ Интернет трансформира света в „ световно село “ и интернационалната общественост става все по-взаимосвързана, трансформирайки се в общественост със споделена орис “, се споделя в Бялата книга, представена от китайските осведомителни организации.

Китай твърди, че цялото човечество носи отговорност да развива, употребява и ръководи добре интернет, тъй че да може да донесе повече изгоди на популацията на света. В същото време Китай, намиращ се на нов стадий на развиване и управителен от нова идея за развиване, образува и нова архитектура на развиване. Китай приказва за нуждата човечеството да сплоти напъните си за справяне с проблемите и провокациите, свързани с развиването и сигурността в киберпространството. Общността на общата орис в киберпространството, съгласно Бялата книга, е значима част от общността на общата споделена орис на човечеството. За да създадем „ общественост с обща орис “ в киберпространството, би трябвало да се придържаме към концепцията за световно ръководство, учредено на взаимни съвещания, взаимно създаване и шерване, и да насърчаваме многостранна, демократична и транспарантна интернационална система за ръководство на интернет.

Китай се стреми да реализира задачите за новаторско развиване, сигурност, подреденост, тъждество, почитание, неприкритост и шерване в киберпространството и да го трансформира в общественост, която е от изгода за цялото човечество, написа в Бялата книга.

Пекин приканва за ценене на кибернетичния суверенитет, отбрана на мира и сигурността, поощряване на неприкритост и съдействие и поддържане на добър ред, се споделя в Бялата книга. КНР има за цел да се трансформира в „ интернет мощ “ и „ цифрова страна “ и са реализирани избрани резултати в стимулирането на цифровата стопанска система.

Посочва се, че към края на 2021 година мащабът на цифровата стопанска система на Китай е достигнал 45,5 трилиона юана, което възлиза на съвсем 40% от Брутният вътрешен продукт на страната. По-рано в Бялата книга за световната цифрова стопанска система се показва, че размерът на цифровата стопанска система на Китай надвишава $7,1 трилиона.За съпоставяне, цифровата стопанска система на Съединени американски щати основава добавена стойност към Брутният вътрешен продукт в размер на малко над $2 трилиона, пресмята порталът Statista.

Към юни 2022 година в Китай е имало 1,05 милиарда интернет консуматори, а равнището на достъп до интернет в страната е достигнало 74,4%. Китай е конфигурирал 1,85 милиона 5G базови станции и е достигнал 455 милиона 5G клиенти.Така страната сътвори най-голямата 5G мрежа в света и Китай се трансформира в един от международните водачи в 5G стандартите и технологиите, се отбелязва в Бялата книга.

„ Интернет е общият дом на цялото човечество и интернационалната общественост носи споделена отговорност да го направи по-проспериращ, по-чист и по-безопасен “, се споделя в китайската Бяла книга. Документът разяснява, че Китай е подготвен да си сътрудничи с други страни, с цел да насърчи основаването на още по-справедливо и рационално, отворено и приобщаващо, безвредно и устойчиво, оживено киберпространство. Трябва да се положат взаимни старания за образуване на общественост със споделена орис в киберпространството и основаване на по-добро бъдеще за човечеството, се споделя в Бялата книга.

Новата китайска идея за „ универсално киберприятелство “ е в очевидно несъгласие с политиката на западните страни. Така през октомври Съединени американски щати вкараха още един огромен пакет от наказания против китайски компании. Новите ограничавания не разрешават на китайските компании да купуват усъвършенствани чипове и съоръжение за производството им без лиценз, а също по този начин лимитират способността на „ лица от Съединени американски щати “, в това число жители на Съединени американски щати или притежатели на зелена карта, да поддържат „ създаване или произвеждане “ на чипове в избрани индустриални уреди в Китай.

Европа също следва политиката на антикитайски забрани. Според Reuters немското държавно управление евентуално ще блокира придобиването на завода за чипове Elmos от Китай. Германското министерство на стопанската система проучваше продажбата на завода на шведската компания Silex, която е дъщерно сдружение на китайската група Sai Microelectronics. По-рано немският вестник Handelsblatt заяви, че немското държавно управление евентуално ще позволи прехвърлянето на производството на микрочипове от дортмундската компания Elmos към нейния съперник Silex.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР