В отговор на нарастващите разходи за транспорт и повишението на

...
В отговор на нарастващите разходи за транспорт и повишението на
Коментари Харесай

Увеличават средствата за безплатен транспорт на деца и ученици

В отговор на възходящите разноски за превоз и покачването на минималната работна заплата, държавното управление разгласи 10% нарастване на средствата , предопределени за отплата на операторите, осигуряващи безвъзмезден транспорт на деца и възпитаници до учебни заведения и детски градини в разнообразни обитаеми места. Тази стъпка идва след заповед, издадена от проф. Галин Цоков, министър на образованието и науката, която влиза в действие със задна дата от 1 януари 2024 година

Безплатният превоз сега е от значително значение за 90 779 деца, измежду които 86 548 са възпитаници от първи до дванадесети клас, пътуващи до учебни заведения, ситуирани отвън местата, в които живеят. Останалите 4231 са деца в предучилищна възраст – на 4, 5 и 6 години, които посещават детски градини в други обитаеми места.

Увеличението на средствата за отплата е ориентирано към облекчение на финансовото задължение на превозвачите, които се сблъскват с нараснали оперативни разноски. Компенсациите се изплащат на операторите на учебни рейсове, на транспортни компании, осигуряващи профилиран транспорт на деца и възпитаници, както и на превозвачите по одобрените междуселищни линии, употребени от учениците.

Това решение акцентира уговорката на държавното управление към поддържането и подобряването на достъпа до обучение и грижата за младите жители. Увеличението на средствата е значима стъпка към обезпечаването на безпроблемен и сигурен превоз за възпитаници, което е от значително значение за тяхното обучение и общо благоденствие .

Инициативата също по този начин поддържа транспортните оператори , като им обезпечава нужните средства за поддържане на висококачествени транспортни услуги в изискванията на стопански провокации, с които се сблъскват.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР