В отговор на българските действия, Москва експулсира 14 български дипломати,

...
В отговор на българските действия, Москва експулсира 14 български дипломати,
Коментари Харесай

Русия експулсира 14 български дипломати

В отговор на българските дейности, Москва експулсира 14 български дипломати, заяви съветското външно министерство, представено от ТАСС.

" Убедени сме, че неприятелските дейности във връзка с Русия нямат нищо общо с националните ползи на България и нейния народ ", обявиха от съветското Министерство на външните работи.

Българският дипломат Атанас Кръстин е бил поканен във външното министерство, където му е била връчена нота от съветското дипломатическо посланичество за оповестяване на 14 чиновници на дипломатическите задачи и консулските служби на България в Русия за персони нон грата, гласи формалната информация.

Русия счита, че експулсирането на съветски дипломати от България нанася обилни вреди на връзките сред страните и демонстрира по-нататъшна " деградация на Запада ".

„ Смятаме, че сходни дейности освен нанасят обилни вреди на обичайните връзки сред нашите страни, нарушават правата на сънародниците, изгубили достъп до консулски услуги, само че и свидетелстват за по-нататъшната деградация на груповия Запад, който е подготвен да пожертва ползите на сътрудниците, с цел да навреди на Русия ", се споделя в изказването на дипломатическата задача.

На 28 юни тогавашният министър председател в оставка Кирил Петков заяви, че взето решение за експулсиране на 70 съветски дипломати и чиновници в посолството. На 3 юли те бяха извозени с три рейса до " Летище София ". От там руснаците отлетяха за родината си с два самолета на Руската Федерация с филантропичен статут.

Изтъкнатите аргументи варираха от обвинявания в шпионаж до нуждата от взаимност на броя на съветските чиновници в София и българските в Русия.

Още тогава Москва предизвести, че ще предприеме ответни ограничения.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР