В остро писмо до Мирослав Боршош - заместник-кмет на Столична

...
В остро писмо до Мирослав Боршош - заместник-кмет на Столична
Коментари Харесай

ВМРО иска незабавно оставката на директора на Софийските гробища

В остро писмо до Мирослав Боршош - заместник-кмет на Столична община, общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация желаят оставките на шефа и заместник-директора на Софийските гробища за изцяло „ творчество “.

Според представителите на Вътрешна македонска революционна организация настоящето управление на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ е затънало в нарушавания, а макар жалбите и сигналите не се вземат никакви ограничения, в това число дисциплинарни, от направление „ Култура и обучение “ към Столична община.

Сигналът и настояването за премахване на шефа и заместник-директора са импортирани от Карлос Контрера, заместник-председател на Комисията по публичен ред и сигурност към СОС. В претекстовете си той показва няколко аргументи – от м. февруари 2021 година излиза наяве, че управлението е позволило нелегално строителство в Централни софийски гробища. Става дума за изтичане на бетон, създаване на стълби, пиедестал и слагане на преместваем обект вид фургон от частна погребална организация. Проверката към момента не е приключила, само че в обществената общинска благосъстоятелност постройката на частната компания стои, като даже е отстранена част от оградата. За една година няма никаква реакция от шефа на Оперативна програма „ Гробищни паркове “, нито от районната администрация „ Сердика “, които трябвало да извършат инспекцията. Паралелно с това е импортиран сигнал за нарушаване на финансовата дисциплинираност – предоставена е инспекция, само че отчетът към момента не е показан на общинските съветници.

„ В тази връзка отново по информация, с която разполагам, има констатации за избрани нарушавания, най-много във връзка с разноските, нарушавания на процедурите по Закон за обществените поръчки, само че не са взети ограничения за отстраняването им от управлението на Оперативна програма „ Гробищни паркове “, което е неприемливо и нарушаване на отговорностите му “, написа в сигнала си Карлос Контрера.

Според общинския консултант издънките и нерегламентираните практики по гробищните паркове се замазват и покриват, всеки сигнал за нередности се потулва. Така да вземем за пример през януари Карлос Контрера подава сигнал, че общинското дружество разкопава алеи и под претекст, че прокарва ВиК мрежа в Централни софийски гробища, демонтирало действителен кабел, увредило асфалтовата настилка и дървета. Проверката на регион „ Сердика “ нищо не разкрила на място, макар че има несметен снимков материал. Става въпрос за брутални, безчовечен, цинични произволи и тотално безвластие.

Най-фрапантният образец е сигнал, че чиновници на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ взели пари на ръка от наскърбен за заравяне, сумата била съвсем двойна над формалните цени, а за удивление на опечаления неговата близка била кремирана в Пловдив, а не в София. Документи за това по този начин и не получил с изключение на един документ на хвърчащ лист. Подаден е сигнал в 4-то районно управление (на МВР) на Столична дирекция на вътрешните работи, само че следствието за машинация към момента се точи.

Според общинския консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера има доста сериозен проблем с общинското дружество и там се правят произволи. Това е и повода да се желае неотложно оставката на шефа Яна Паскалева и заместник-директора Димитър Хаджикотев, които явно прикриват нарушавания.

Припомняме, че при избора на сегашния шеф на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ Вътрешна македонска революционна организация изрече подозрения по отношение на честността на състезанието и уточни, че „ циганската мафия “ завладява от вътрешната страна гробищните паркове.

„ Уважаеми господин Боршош,

Настоявам неотложно да бъдат уволнени/освободени от служба госпожа Яна Паскалева (директор на Оперативна програма „ Гробищни паркове “) и господин Димитър Хаджикотев (заместник-директор на Оперативна програма „ Гробищни паркове “) на съображение изброените нарушавания. Също по този начин упорствам неотложно да се разпореди вътрешен одит и инспекция на цялостната активност на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ за интервала 2021-2022 година, включваща – спазена ли е организационната конструкция, утвърдена от СОС, назначаваните чиновници грамотни ли са и дават отговор ли на условията за съответните длъжности, финансова инспекция във връзка с метода на осъществяване на разноските, купувани ли са материали и елементи на надпазарни, повишени цени, какви разноски за осъществявани за външни услуги, в това число и освен за поддръжка на коли, компютърни конфигурации и други, цени за услуги на жители – урни, за които има данни, че се дават на жители на цени доста по-високи от пазарните.

Настоявам и да се организира цялостно следствие за случая разказан в сигнал СОА22-ГР94-109/12.01.2022 година като се откри по какъв начин и къде е кремиран покойникът и за какво чиновници на Оперативна програма „ Гробищни паркове “ вземат пари на ръка от жители, приключва сигнала си Карлос Контрера.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР