В опит да сложи край на продължаващото повече от 7

...
В опит да сложи край на продължаващото повече от 7
Коментари Харесай

Преговори без успех: Българските федерации по шахмат не постигнаха обединение

В опит да постави завършек на продължаващото повече от 7 години разделяне в българската шахматна общественост  Министерството на младежта и спорта провежда среща сред две основни фигури в националния шахмат – представители на Българската федерация по шахмат 2022 /БФШ 2022/, лицензирана от ММС, и Българската спортна федерация по шахмат /БСФШ/, призната за член на интернационалната федерация по шахмат /ФИДЕ/ и европейската шахматна федерация /ЕШС/. Срещата, инициирана от министър Димитър Илиев, се очакваше с огромен интерес, като вярата беше да се откри метод за превъзмогване на дългогодишното разцепление.

Срещата приключи без осезаемо доближаване сред двете страни. Въпреки това, беше реализирано само единодушие за основаването на контактни групи от по три членове , които да стартират работа в търсене на решение за обединяване. Този развой обаче остава без съответни периоди за начало или довеждане докрай.

По време на полемиката бяха прегледани разнообразни разновидности за обединяване , в това число обединение под егидата на едната или другата федерация, както и концепцията за основаване на изцяло нова федерация, която бързо беше отхвърлена като нереалистична. Предложенията на двете страни се разминаваха доста, като БФШ 2022 предложи обединяване под тяхната шапка с поддръжката на Министерството на младежта и спорта, до момента в който БСФШ предложи изземване на лиценза на БФШ 2022 и прехвърлянето му към тях.

Министър Илиев изрази оптимизъм за бъдещето, наблягайки, че крайната цел е обединяването в полза на българските шахматисти и тяхното присъединяване в национални и интернационалните надпревари. Илиев акцентира, че държавното управление е готово да поддържа финансово една обединена федерация, като обаче отхвърли да разгласява одит по отношение на лицензирането на БФШ 2022 от ММС, наблягайки нуждата от фокусиране върху бъдещето, а не връщане към минали спорове.

Надеждата след срещата остава, че с времето и с общи старания, българският шах ще откри метод да преодолее разделянето и да се концентрира върху развиването на играта и триумфите на своите спортисти на интернационалната сцена.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР