В опасност ли е руският банков сектор от поредна криза

...
В опасност ли е руският банков сектор от поредна криза
Коментари Харесай

Репо пазарът се нажежи. Изправена ли е Русия пред нова банкова криза?

В заплаха ли е съветският банков бранш от поредна рецесия поради двойния удар от колапса на цените на петрола и Covid-19? Откакто през 2013 година отпред застана гуверньорът Елвива Набиулина, централната банка на Русия е заета да разчиства банковия бранш, само че въпросът в този момент е дали е свършена задоволително работа, с цел да може той да преживее спадът на цените на петрола до $25 за барел, невиждано от страната равнище от две десетилетия, както и срив на рублата до 80 за $, написа BNE IntelliNews.

Най-добрият метод да получим ранно предизвестие за здравето на банковия бранш да погледнем репо пазара, на който банките употребяват активите си, като облигации, с цел да заемат краткосрочно от централната банка, когато имат потребност от средства.

Обичайно, репо пазарът се употребява за ръководство на ликвидността на банките, само че във времена на рецесия е и най-лесното място за тях да заемат средства (при висока рента, както е всекидневно при краткосрочни инструменти), в случай че са закъсали.

Обемите на репо пазара подскочиха на 10 март, първият ден на търговия след дългия уикенд, предхождан от колапса на договорката на ОПЕК+ на 6 март. Цените на петрола се сринаха от към $55 за барел до към $32 - забележителен потрес за системата.Обемите бяха покрай нулата през съвсем цялата 2019 година, откакто банковият бранш регистрира здравословна облага след миникризата от есента на 2017 година В същото време централната банка продължи разчистването и съумя да реализира забележителен триумф.

На 10 март размерът на търговия доближи 43 милиарда рубли ($539 млн.) преди да се удвои през идващите два дни до 85 милиарда рубли. През последните три дни той е 88 милиарда рубли.

Трябва ли да се тормозим? Макар че дневен размер от към $1 милиарда е необикновен за последните две години, той не е и толкоз висок. През януари имаше къс растеж, когато размерите доближиха 163 милиарда рубли (двойно на настоящето ниво), само че общо взето никой не обърна изключително внимание.

Но в случай че създадем крачка обратно и съпоставим днешните размери с тези от 2017 година, разликата е огромна. Тогава финансовата система на Русия доближи съвсем последователен провал през третото тримесечие, откакто редица огромни търговски банки изпитваха тежки проблеми. В последна сметка централната банка се намеси и ги избави.

В пика на рецесията от 2017 година дневният размер доближи 785 милиарда рубли в последния ден на август - 10 пъти настоящето равнище. Дори и преди миникризата, размерите бяха високи, откакто банките се опитваха да се оправят с следствията от съвсем две години на криза, която последва тогавашния ценови потрес при петрола от края на 2014 година През този интервал репо покупко-продажбите бяха сред 30 милиарда и 90 милиарда, като в няколко случая се повишиха и до над 500 милиарда

Накратко, банковият бранш в Русия бе болен и неустойчив през огромна част от интервала сред 2014 и 2017 година и оздравя след третото тримесечие на 2017 година

Секторът се завърна към мощни облаги в средата на 2018 година, като отпред застана държавният колос Sberbank. Най-голямата банка в Русия регистрира чиста облага от $13 милиарда през 2019 година Общо, секторът регистрира облага от 1,7 трлн. рубли през 2019 година, нарастване от цели 72 % по отношение на миналата година. В същото време загубите на банките, избавени от страната, понижиха до 200 милиарда рубли от 500 милиарда рубли през 2018 година

Централната банка свърши добре работата си. Набиулина затваряше приблизително по три банки седмично през по-голямата част от последните седем години и общият им брой падна от 4 хиляди до едвам 444 през януари. По-рано президентът Владимир Путин разгласи, че счита, че 300 банки са задоволителни за съветската стопанска система.

На 19 март централната банка навлезе и на пазара за обмяна на валута, с цел да купи рубли, с които да заплати за каузи в Sberbank, който би трябвало да бъде продаден на държавното управление. Ходът е де факто инжекция на долари на пазарите, с което съветската валута да бъде подкрепена. Инвеститорите станаха доста нервни през последните няколко дни, откакто цените на петрола паднаха до $25, а рублата падна под психическата граница от 80 за $.

Централната банка се пробва да бъде внимателна със своите запаси от $570 милиарда към началото на март и се въздържа от повече поддръжка за съветската валута.

Последният път, в който цените на петрола се сринаха, рублата също падна до към 80 за $. Трейдърите започнаха да викат централната банка за поддръжка и кълняха името на Набиулина, наричайки я " некомпетентна " и " безотговорна ". Подобни мнения се появиха и на 18 март в обществените мрежи, въпреки и по-малко като брой, в сравнение с преди шест години.

Екипът на централната банка обаче към този момент има доста борби зад тила си и е посочил, че е способен, а самата Набиулина бе наречена " най-консервативният централен банкер в света ". Коментаторите споделят, че най-окуражаващото от 2014 година бе, че Путин не се намеси и остави централната банка да се оправи сама, като гони и задачата си до резервира задграничните запаси.

Тази цел бе много по-лесна, откакто през 2014 година бе разрешено на рублата да се търгува при свободен курс и бързата амортизация играе избавителен дюшек за стопанската система.

Грешката от прибързани дейности се видя предходната седмица, когато щатският Федерален запас смъкна лихвите до съвсем нула, което пък нямаше никакъв резултат върху пазарите. По същия метод Украйна изхарчи $1,5 милиарда от общо $26,6 милиарда запаси, с цел да поддържа валутата си единствено през последните 10 дни. Ако темпът се резервира, страната ще остане без задгранични запаси през идващите три седмици и ще се изправи пред същинска валутна рецесия.

В Русия рублата най-вероятно ще се възвърне, защото цената да валутата се дефинира от размера на задграничните запаси и индустриалния потенциал на стопанската система. Резервите на Русия в размер на $570 милиарда са четвъртите най-големи в света и сега покриват целия външен и обществен дълг в кеш - дори ще останат $100 милиарда, даже и дългът да бъде заплатен на следващия ден.

Освен това стопанската система на Русия евентуално ще преживее актуалната стихия леко. Наскоро министърът на финансите Антон Силуанов съобщи, че ценовият потрес при петрола ще отреже 2 трлн. рубли ($25 млрд.) бюджетни доходи тази година и ще вкара Русия е лека криза, само че защото държавното управление има 10 трлн. рубли запас в суверенния си фонд, тя може да ги покрие през идващите пет години.
Васил Шупков, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР