В Окръжен съд – Плевен през миналата година са разгледани

...
В Окръжен съд – Плевен през миналата година са разгледани
Коментари Харесай

В Плевенския окръжен съд са разгледани 42 дела по несъстоятелност през миналата година

В Окръжен съд – Плевен през предходната година са прегледани 42 каузи по неплатежоспособност. От тях новообразуваните са 15. Това заяви арбитър Стефан Данчев, заместник- ръководител на съда. 

Той уточни, че по-голямата част от делата са по молба на самите длъжници за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност по отношение на тях. 

" Лошото в тази ситуация е, че тези сдружения, които подават молба за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, не разполагат с никакво имущество. Тези каузи завършват с решение по прекъсване на производството по неплатежоспособност заради липса на разходи, с цел да може то да се движи ", изясни арбитър Данчев. Той добави, че множеството от делата след година стопират, производствата се приключват, търговецът се заличава от регистъра, без да могат кредиторите да бъдат задоволени. " В по-голямата част става въпрос за обществени вземания - на страната от неплатени налози, като основно се касае за отговорности по налог добавена стойност върху осъществени покупко-продажби, осигурителни вноски и други. Често отговорностите варират от 100 000 до 3 млн. лева, които остават несъбрани за хазната по едно производството по неплатежоспособност ", разяснява арбитър Данчев пред Българска телеграфна агенция. 

Той напомни, че още през 2017 година у нас е въведена нормативната уредба по отношение на произвеждане по стабилизация на такива търговски сдружения, които са застрашени от изпадане в неплатежоспособност.

" Тя планува предварителна защита, в случай че има заплаха търговците да изпаднат в несъстоятелност и да се вземат избрани ограничения с присъединяване на съда, правене на проект за излекуване на предприятието и така нататък За страдание, откогато съществува тази уредба до сегашния миг, в нашия съд не е формирано нито едно такова дело, т.е. самите търговци нямат табиет да наблюдават икономическото положение на сдруженията си и да реагират превантивно, в случай че има такава заплаха, която несъмнено може да се види при направените счетоводни доклади, салда и други ", уточни още арбитър Данчев.

От годишната статистика на Окръжния съд в Плевен оказва се, че през предходната година завършилите търговски каузи са 161 от общо прегледани 268. В тримесечен период са решени 57 % от правосъдните проблеми.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР