В официалния си канал в Телеграм хакерите обявиха, че това

...
В официалния си канал в Телеграм хакерите обявиха, че това
Коментари Харесай

Ясен Танев определи киберсигурността в България като ”разграден двор”

В формалния си канал в Телеграм хакерите оповестиха, че това е акция във връзка Деня на военното разузнаване в Русия. Под техен обстрел са били и страниците на разузнаването в Полша, Румъния, Молдова и Естония.

 

Атаката е траяла 15-20 минути, което значи, че не са вложили повече от 100 евро за това. Пред БНР киберспециалистът Ясен Танев изясни: " Има ясно декларирано престъпно държание, само че това не е мотив за горделивост, а за позор. " Все още броят на офанзивите, които се правят от България към света, по отношение на тези, които се правят към нас, е доста неравномерен, разясни той.

Танев уточни, че ние нападаме 10 пъти повече на открито, в сравнение с нападат нас. Според него това не е, " тъй като имаме кибер войска, занимаваща се с закононарушения, а просто равнището на кибер хигиена в страната и бизнеса е толкоз ниско, че отглеждаме зомби мрежи, които се употребяват за закононарушения. "

 

Специалистът посочи, че това е нещо, на което би трябвало да се реагира, тъй като можем да бъдем атакувани и от личната ни територия. Като най-притеснително от случилото се в събота, специалистът разгласи паралелното сканиране на портове, тъй като това е инспекция за въвеждане или кражба на данни.

 

Притеснителното съгласно Танев е, че един домакински компютър може да се трансформира от някоя формация в зомби за осъществяване на киберпрестъпления. Това може да се случи посредством събаряне на пиратски програмен продукт или незащитени файлове.

 

Танев е безапелационен: " Киберсигурността в България е един разграден двор. Може да се проникне по-лесно, в сравнение с през границата ни с Турция. Има развиване, само че държавната администрация има потребност от помощ – от бизнеса, от университетите и от разнообразни организации ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР