В очакване сме на височайшата визита на папа Франциск в

...
В очакване сме на височайшата визита на папа Франциск в
Коментари Харесай

Какво не знаем за папа Франциск?

В очакване сме на височайшата аудиенция на папа Франциск в България. Хиляди католици тръпнат да се допрян до светия отец. Но, какво не знаем или малко знаем за него?

Папа Франциск е първият папа от Америка. Той също по този начин е първият папа йезуит.

Папата обича мате – тип аржентински чай. Страда от ишиас. За известно време, когато е бил сред 40 и 50 години, е посещавал психоаналитик „ за изясняване на някои неща “. Любимият му филм е „ Пътят “ на Фелини, и незабавно по-късно – „ Рим – открит град “, само че харесва и „ Угощението на Бабет “.

Ето и някои привидно дребни, само че задоволително красноречиви моменти, показващи го като папа от нов вид:

– 14 март 2013: Веднага след избирането му за папа, той персонално заплаща сметката си, напускайки римския хотел. Този жест поставя начало на едно папство за елементарни и скромни жестове.

– 30 ноември 2015: По време на посещаване в Централноафриканската република, където се вихрят кървави религиозни междуособици и улични конфликти, Франциск кани имама на столицата Банги да се качи при него в папомобила за рисково турне из обсадения и разграничен от враждуващите лагери град в символ на мирното християнско-мюсюлманско взаимно битие.

– 18 януари 2018: Папата венчава стюардеса и стюард чилийци на 11 метра височина в самолета, откакто схваща, че църковната им женитба е била анулирана заради земетресение.
Какво не знаем за него?
Папа Франциск е роден на същия ден, на който и рок легендата Томи Стийл.

На млади години той работи като телохранител на нощен клуб.

Спорен е въпросът дали обича „ селфита “, само че не отхвърля да театралничи за такива фотоси, тъй като „ по този начин вършат децата през днешния ден “.

Той обича (картините на) Караваджо и Шагал, (музиката на) Моцарт и Бах. Литературните му желания варират от Достоевски до (аржентинския стихотворец и писател) Хорхе Луис Борхес и поемата „ Мартин Фиеро “ на различен аржентински публицист от 19-и век – Хосе Ернандес.

Говори се, че е раздразним, а самият той приема, че има „ властнически “ пристрастености и се знае, че в миналото е ругаел като моряк.

Става заран в 4:30 ч., отдава се постоянно на сънливост (сиеста) откакто обядва и си ляга в 10 ч. вечерта.

В изтърканата му раничка, която носи при пътуванията си, постоянно има самобръсначка и молитвеник.

Сам подгрява храната си на микровълнова фурна в столовата на ватиканския хотел.

Често нарушава протокола, бяга от Ватикана скрито и храни папската стража до момента в който е на пост.

Не гледа телевизия, поради даден обет. Футболен ентусиаст е, има специфичен човек, който му рапортува интересуващите го резултати.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР