В очакване на влизането в сила на новия европейски Закон

...
В очакване на влизането в сила на новия европейски Закон
Коментари Харесай

Meta ще позволи блокиране на споделянето на данни между Instagram, Facebook и Messenger, но само за европейските потребители

В очакване на влизането в действие на новия европейски „ Закон за цифровите пазари “ (DMA) през март, Meta разгласи решение, което дава на потребителите в Европейския съюз (ЕС), Европейското икономическо пространство и Швейцария по-голям надзор върху техните данни. Потребителите ще могат да разделят профилите си в Instagram, Фейсбук и други услуги на Meta, като по този метод ще спрат шерването на информация сред платформите.

По-малко шерване на данни, само че и по-малко функционалност

Това решение е в отговор на условията на новите европейски разпореждания. Тези разпореждания са ориентирани към усилване на отбраната на данните на европейските консуматори и увеличение на конкуренцията на пазара на цифрови услуги. Освен това потребителите ще могат да употребяват Фейсбук Messenger като независима услуга, която не е обвързвана с профил във Фейсбук.

Това се отнася и за тези, които преди този момент са свързали профилите си във Фейсбук и Instagram. Сега те ще могат да ги разделят. На страницата за поддръжка на Meta се отбелязва, че такова свързване на сметки се е употребило за таргетиране на реклами, персонализиране на рекомендации за наличие и изпращане на известия.

Промените ще обиден и услуги като Фейсбук Marketplace и Фейсбук Gaming

Потребителите ще могат да ги употребяват, без да споделят информация с главните си сметки във Фейсбук. Meta обаче предизвестява, че това може да докара до понижаване на функционалността на услугите. Например, когато употребявате Marketplace без данни от Фейсбук, ще би трябвало да споделяте с купувачи и продавачи посредством имейл. Сега това може да се случва посредством Фейсбук Messenger. Потребителите на Фейсбук Gaming, които отстранен връзката с профила си във Фейсбук ще могат да играят единствено singleplayer игри.

Днешното изказване на Meta следва известието на компанията от началото на декември за ограничение на междуплатформените известия сред потребителите на Instagram и Фейсбук. Това значи, че потребителите на упоменатите обществени мрежи към този момент не могат да изпращат непосредствено известия между тях. В този случай обаче Meta не показва DMA като причина за смяната. През ноември предходната година бяха въведени и платени абонаменти без реклами за потребителите на Фейсбук и Instagram от Европейски Съюз.

В допълнение към регулирането на обмена на данни сред услугите, DMA включва необятен набор от правила. Те целят възстановяване на конкурентните условия за европейските предприятия, зависещи от цифрови платформи-врати, най-вече американски. Други обилни промени, които се чакат в Европейски Съюз вследствие на скоро влезлия в действие DMA, включват условия към услугите за изпращане известия като WhatsApp и Фейсбук Messenger да бъдат съвместими с платформите на съперниците.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР